Voormalig lid organisatiecomité WK 1998 wast handen in onschuld

Jacques Lambert
AFP Jacques Lambert
Jacques Lambert, voormalig lid van het organisatiecomité voor het WK voetbal in 1998, ontkent dat Frankrijk de toewijzing van dat WK heeft binnengehaald met behulp van smeergeld. "Ik ben er oprecht van overtuigd dat de mensen die achter de Franse kandidatuur zaten niets illegaal gedaan hebben", zegt Lambert vandaag.

Voormalig FIFA-kaderlid Chuck Blazer gaf gisteren toe dat hij en andere leden van het Uitvoerend Comité van de Wereldvoetbalbond smeergeld hebben ontvangen bij de toewijzing van het WK van 1998. Onze zuiderburen haalden het van Marokko en Zwitserland. Volgens het Amerikaanse gerecht zou Marokko geprobeerd hebben om stemmen te kopen. "Daar weet ik niets van af", aldus Lambert, de huidige voorzitter van het organisatiecomité van het EK 2016. "Maar ik zat ook niet in het comité toen de toewijzing werd gedaan."

Volgens Lambert zou de ploeg achter de kandidatuur destijds wel gepraat hebben met Jack Warner. De gewezen vicevoorzitter van de FIFA en ex-voorzitter van de CONCACAF zou gevraagd hebben om een vriendschappelijke interland te spelen tussen Frankrijk en Trinidad en Tobago ter voorbereiding op het WK in 1994. "Frankrijk won met 12 stemmen tegenover 7 voor Marokko, maar we zijn er uiteindelijk achtergekomen dat Warner zijn stem aan Marokko had gegeven", verklaart Lambert.