Valcke kijkt aan tegen negen jaar schorsing

Jérôme Valcke.
AFP Jérôme Valcke.
Jérôme Valcke, de secretaris-generaal van de wereldvoetbalbond, riskeert een schorsing van negen jaar. Dat vraagt alvast de onderzoekskamer van de ethische commissie van de FIFA, die zich over zijn dossier boog.

Valcke werd op 7 oktober samen met aftredend FIFA-voorzitter Sepp Blatter en UEFA-voorzitter Michel Platini voor negentig dagen geschorst in het kader van het schandaal rond de wereldvoetbalbond. Die (voorlopige) schorsing loopt vandaag af.

In september was Valcke al op non-actief gezet omdat hij gelinkt wordt aan verscheidene illegale activiteiten. De 55-jarige Fransman is secretaris-generaal van de Wereldvoetbalbond sinds 2007. Hij was er al die jaren de rechterhand van Blatter, die zelf eerder zijn afscheid aankondigde na een rist schandalen. Valcke kwam in opspraak toen hij er door The New York Times van werd beschuldigd tien miljoen dollar aan smeergeld te hebben betaald bij de toewijzing van het WK 2010 aan Zuid-Afrika. Valcke ontkende de beschuldigingen, maar zijn naam viel ook in een onderzoek naar een zwendel in WK-tickets.

In zijn eindrapport vraagt de onderzoekskamer van de ethische commissie vandaag dat de schorsing van Valcke alvast met 45 dagen wordt verlengd. Daarnaast stelt de commissie voor de Fransman negen jaar te schorsen en hem een boete van 100.000 Zwitserse frank (92.000 euro) op te leggen.

De FIFA wijst er in een bericht op zijn website op dat Valcke het vermoeden van onschuld geniet tot er een definitieve beslissing is genomen door de bevoegde kamer van de ethische commissie.

Blatter en Platini kregen op 21 december allebei een schorsing van acht jaar opgelegd wegens een verdachte betaling van 1,8 miljoen euro. Blatter zou in 2011 twee miljoen Zwitserse frank hebben overgemaakt aan Platini voor werk dat die laatste tussen 1999 en 2002 leverde. Voor die betaling werd er geen schriftelijk contract opgemaakt.

HLN is als enige met ELKE club mee op winterstage. Exclusieve foto's, video's, en interviews ... mis niets en proef gratis de hele maand van HLN Sport Plus