UEFA schaart zich unaniem achter FIFA-kandidatuur van Infantino

Gianni Infantino.
Photo News Gianni Infantino.
Gianni Infantino, secretaris-generaal van de Europese voetbalbond, gooit zich in de strijd voor de opvolging van FIFA-voorzitter Sepp Blatter. Het Uitvoerend Comité van de UEFA steunt unaniem de kandidatuur van de Italiaanse Zwitser, in de voetbalwereld wijd en zijd bekend als 'die kale van de lotingen'. Het feit dat hij meedingt naar het voorzitterschap, betekent ook zo goed als zeker het einde voor Michel Platini. De momenteel geschorste UEFA-voorzitter was ook één van de kandidaten om Blatter op te volgen.

"De komende FIFA-voorzittersverkiezingen vormen een cruciaal moment wat betreft het voetbalbeleid en de toekomst van de FIFA zelf. We geloven dat Gianni Infantino over al de kwaliteiten beschikt om de belangrijke uitdagingen aan te gaan en de organisatie te leiden bij het hervormingsproces, zodoende de integriteit en geloofwaardigheid van de FIFA te herstellen", zo luidt het op de UEFA-website. "Gianni heeft fantastisch werk verricht bij de UEFA, heeft veel bewezen als topbestuurder en onderhoudt positieve relaties met voetbalstakeholders over de hele wereld. Hij is allang voorstander van verandering bij de FIFA en zou voor een verfrissend en geïnformeerd geluid zorgen aan de top van de Wereldvoetbalbond."

De man van de lotingen
Infantino is sinds zes jaar de rechterhand van Michel Platini bij de UEFA. De 45-jarige advocaat heeft zowel de Zwitserse als Italiaanse nationaliteit. Hij trad in augustus 2000 in dienst bij de UEFA en was er sinds oktober 2009 secretaris-generaal. Infantino's karakterkop is vooral bekend van de vele lotingen die hij telkens op charmante wijze leidt. Vorige week zou Infantino het in een gesprek met Platini gehad hebben over zijn kandidatuur voor het FIFA-voorzitterschap. De UEFA wil duidelijk een plan-B achter de hand houden op het moment dat Platini definitief moet afhaken in de race. Met Infantino beschikt het in dat opzicht over een te duchten kandidaat.

Infantino is de rechterhand van Platini bij de UEFA
reuters Infantino is de rechterhand van Platini bij de UEFA
Het Uitvoerend Comité van de UEFA steunt unaniem de kandidatuur van de Italiaanse Zwitser
epa Het Uitvoerend Comité van de UEFA steunt unaniem de kandidatuur van de Italiaanse Zwitser
In de voetbalwereld is Infantino wijd en zijd bekend als 'die kale van de lotingen'
photo_news In de voetbalwereld is Infantino wijd en zijd bekend als 'die kale van de lotingen'
Sjeik Salman bin Ibrahim Al Khalifa uit Bahrein.
AFP Sjeik Salman bin Ibrahim Al Khalifa uit Bahrein.

Ook sjeik uit Bahrein
Ook Sjeik Salman bin Ibrahim Al Khalifa uit Bahrein liet intussen weten een gooi te doen naar het voorzitterschap van de Wereldvoetbalbond.
Sjeik Salman is voorzitter van de Aziatische Voetbalconfederatie en ex-voorzitter van de Bahreinse voetbalbond. Zijn kandidatuur werd zondagnacht ontvangen op het FIFA-hoofdkwartier in Zürich. Eerder maakten Michel Platini, de Trinidadiaan David Nakhid, de Jordaanse prins Ali Bin Al Hussein, de Fransman Jérôme Champagne en de Zuid-Afrikaan Tokyo Sexwale al bekend de nieuwe sterke man van de FIFA te willen worden.

Deadline
Maandagnacht is de deadline voor het indienen van kandidaturen. Het Uitvoerend Comité van de FIFA besliste na het aftreden van Sepp Blatter dat de nieuwe FIFA-voorzitter op 26 februari 2016 wordt gekozen. Hij (of zij) wacht de zware taak de erg omstreden Blatter op te volgen. De Zwitser, al sinds 1998 aan de macht, is na een reeks schandalen zelf hoe dan ook geen kandidaat meer. Hij werd onlangs net als Platini voor 90 dagen geschorst door de Ethische Commissie van de FIFA.

Quid Platini? De Fransman is voorlopig geschorst
photo_news Quid Platini? De Fransman is voorlopig geschorst
De Zuid-Afrikaan Tokyo Sexwale is ook kandidaat om FIFA-voorzitter te worden
epa De Zuid-Afrikaan Tokyo Sexwale is ook kandidaat om FIFA-voorzitter te worden