Tuchtkamer Ethische Commissie opent procedure tegen Valcke

AP
De Tuchtkamer van de Ethische Commissie van de Wereldvoetbalbond opent een procedure tegen FIFA-secretaris-generaal Jérôme Valcke. Dat heeft de FIFA vandaag laten weten.

Valcke werd op 7 oktober samen met aftredend FIFA-voorzitter Sepp Blatter en UEFA-voorzitter Michel Platini voor 90 dagen geschorst in het kader van het schandaal rond de Wereldvoetbalbond. Die (voorlopige) schorsing liep op dinsdag 5 januari af. Een dag later verlengde de Ethische Commissie die schorsing met 45 dagen, de onderzoekskamer van de Ethische Commissie had daar eerder in zijn eindrapport al om gevraagd. Daarnaast stelde de commissie voor de Fransman negen jaar te schorsen en hem een boete van 100.000 Zwitserse frank (92.000 euro) op te leggen.

Na dat eindrapport grondig bestudeerd te hebben, besliste de Tuchtkamer dus om een procedure op te starten. Het is die kamer die uiteindelijk ook een eventuele straf oplegt. Om die te bepalen, bekijkt de commissie onder leiding van de Duitse jurist Hans-Joachim Eckert het onderzoeksrapport.

In september was Valcke al op non-actief gezet omdat hij gelinkt wordt aan verscheidene illegale activiteiten. De 55-jarige Fransman is secretaris-generaal van de Wereldvoetbalbond sinds 2007. Hij was er al die jaren de rechterhand van Blatter, die zelf eerder zijn afscheid aankondigde na een rist schandalen. Valcke kwam in opspraak toen hij er door The New York Times van werd beschuldigd tien miljoen dollar aan smeergeld te hebben betaald bij de toewijzing van het WK 2010 aan Zuid-Afrika. Valcke ontkende de beschuldigingen, maar zijn naam viel ook in een onderzoek naar een zwendel in WK-tickets.

Blatter en Platini kregen op 21 december allebei een schorsing van acht jaar opgelegd wegens een verdachte betaling van 1,8 miljoen euro. Blatter zou in 2011 twee miljoen Zwitserse frank hebben overgemaakt aan Platini voor werk dat die laatste tussen 1999 en 2002 leverde. Voor die betaling werd er geen schriftelijk contract opgemaakt.