Smeergeld WK '98: voorzitter van organisatiecomité was destijds... Michel Platini

AP
Chuck Blazer, voormalig lid van het hoofdbestuur van de Wereldvoetbalbond (FIFA), heeft gisteren bekend dat er smeergeld gepaard ging bij de toewijzing van het WK 2010 (Zuid-Afrika) en het WK 1998 (Frankrijk). "In of rond 1992 heb ik met andere personen omkoping mogelijk gemaakt in verband met de selectie van het gastland voor het WK in 1998", liet Blazer optekenen. Pikant detail: huidig UEFA-voorzitter Michel Platini was destijds voorzitter van het Franse organisatiecomité.

Frankrijk sleepte de organisatie van het WK '98 binnen op 2 juli 1992 tijdens een algemene vergadering van het Uitvoerend Comité van de FIFA in Zürich. Nadat Zwitserland zich als kandidaat-gastland had teruggetrokken, bleven er nog twee gegadigden over: Frankrijk en Marokko. Frankrijk haalde het bij de stemming, al was de overwinning zeker niet overdonderend. Het behaalde twaalf stemmen, tegenover zeven voor Marokko. Uit de bekentenissen van Blazer valt (voorlopig) niet op te maken of de steekpenningen die hij aannam, uit Franse en/of Marokkaanse hoek kwamen. Mogelijk komt daarover kortelings meer duidelijkheid na nieuwe ondervragingen door de FBI.

Platini
In het geval Frankrijk zich zou schuldig gemaakt hebben aan het betalen van smeergeld om het WK binnen te halen, zal mogelijk ook UEFA-voorzitter Michel Platini op de koffie mogen komen bij de FBI. Platini was destijds, samen met Fernand Sastre, voorzitter van het organisatiecomité voor het WK '98. Sastre overleed op 75-jarige leeftijd, nota bene tijdens het bewuste WK. Platini zag Frankrijk in eigen land de wereldtitel veroveren. In 2002 werd hij lid van het Uitvoerend Comité van de UEFA én FIFA. In 2006 kondigde de Fransman aan zich kandidaat te stellen voor het UEFA-voorzitterschap. Bij de verkiezingen in januari 2007 haalde hij het nipt (27-23) van de Zweed Lennart Johansson, die na zestien jaar de voorzittershamer moest afgeven.

FIFA-voorzitter
In 2013 liet Platini weten dat hij erover nadacht om de strijd aan te gaan met Sepp Blatter om de Zwitser op te volgen als FIFA-voorzitter. Eind augustus vorig jaar kondigde Platini aan dat hij géén kandidaat was voor het FIFA-voorzitterschap. "Dat is mijn besluit. Ik wilde doen wat het beste is voor de UEFA", zei de Fransman destijds. Vorige week riep Platini daags voor de verkiezing Sepp Blatter op om ontslag te nemen als FIFA-voorzitter, na het corruptieschandaal dat was losgebarsten. Blatter weigerde, de UEFA drukte vervolgens de hoop uit dat de Europese landen op prins Ali, de enige rivaal van de Zwitser, zouden stemmen. Frankrijk, het land van Platini, deed dat niét en koos toch voor Blatter.

Qatar
Nog dit: hoewel de reputatie van Platini vele malen beter is dan die van Blatter, is ook de 59-jarige Fransman niet van onbesproken gedrag. Zo schaarde Platini zich openlijk achter de veelbesproken toewijzing van het WK 2022 aan Qatar, het land waarop hij zelf stemde. Extra opvallend in dat opzicht is dat zijn zoon later een duurbetaalde job kreeg in Qatar.

PHOTO_NEWS
AP