Sepp Blatter tekent toch beroep aan tegen schorsing

FIFA-voorzitter Joseph Blatter tekent dan toch beroep aan tegen de schorsing van 90 dagen die hij donderdag opgelegd kreeg van de Ethische Commissie van de Wereldvoetbalbond. Dat heeft zijn Amerikaanse advocaat Richard Cullen aan het Duitse persagentschap DPA laten weten. Gisteren had Blatters adviseur Klaus Stöhlker nog verklaard dat de Zwitser niet in beroep zou gaan. Een dag later klinkt het dus al helemaal anders.

Blatter kreeg net als UEFA-voorzitter Michel Platini en FIFA-secretaris-generaal Jérôme Valcke een schorsing van 90 dagen voor hun mogelijke betrokkenheid in een grootschalig omkoopschandaal. De 79-jarige Blatter staat sinds 1998 aan het hoofd van de Wereldvoetbalbond. Hij werd deze zomer aanvankelijk herkozen op het congres in Zürich, maar zag af van een nieuwe termijn door alle commotie over corruptie en omkooppraktijken binnen zijn bond. Inmiddels loopt tegen de Zwitser ook een strafrechtelijk onderzoek.

Een dag voor Blatter was Michel Platini al in de tegenaanval gegaan. "Ik verwerp ten stelligste alle beschuldigingen die tegen mij zijn gericht. Ze zijn opvallend vaag, dit heeft meer weg van een schijnvertoning", stelde de Fransman. "Meer dan ooit ben ik vastbesloten mezelf te verdedigen tegenover alle relevante juridische instanties."

Platini is tijdens de voorzittersverkiezingen op het buitengewoon congres van 26 februari 2016 normaal gezien één van de kandidaten om Blatter op te volgen als FIFA-preses. Momenteel wordt de FIFA geleid door de Kameroener Issa Hayatou, de vicevoorzitter van de Wereldvoetbalbond. Na de opgelegde schorsingen pleit de Aziatische Voetbalconfederatie (AFC) overigens voor een spoedzitting van het Uitvoerend Comité van de FIFA. "Enkel samen kunnen we deze moeilijke tijden te boven komen", aldus de AFC.