Schorsingen Valcke en Chung ingekort

Jérôme Valcke, de voormalige nummer twee van de FIFA.
EPA Jérôme Valcke, de voormalige nummer twee van de FIFA.
De Beroepscommissie van de Wereldvoetbalbond heeft de schorsing van de Fransman Jérôme Valcke, de voormalige nummer twee van de FIFA, teruggebracht van twaalf tot tien jaar. De Zuid-Koreaanse ex-vicevoorzitter Chung Mong-joon wordt slechts vijf in plaats van zes jaar geschorst. Tijdens hun schorsing mogen Valcke en Chung geen voetbalgerelateerde werkzaamheden uitvoeren.

Valcke werd op 13 januari ontslagen bij de FIFA, nadat hij op 17 september 2015 al uit zijn functie van secretaris-generaal was gezet. Op 12 februari kreeg hij een schorsing van twaalf jaar. Oorspronkelijk werd er negen jaar schorsing geëist omdat hij werd genoemd in een onderzoek naar zwendel met WK-tickets en uitzendrechten.

Chung kreeg op 8 oktober 2015 van de Ethische Commissie een schorsing van zes jaar opgelegd omdat hij ervan wordt verdacht stemmen voor het WK-bid 2022 van Zuid-Korea te hebben gekocht.

De boete van 100.000 Zwitserse frank (92.413 euro) voor Valcke blijft behouden. Chung moet nu 50.000 (46.206 euro) in plaats van 100.000 Zwitserse frank ophoesten.