Primeur: nieuwe secretaris-generaal FIFA is een vrouw

fifa.com

Fatma Samba Diouf Samoura is de nieuwe secretaris-generaal van de Wereldvoetbalbond (FIFA). Dat heeft voorzitter Gianni Infantino bekendgemaakt op het 66ste FIFA-congres in Mexico City. Samoura volgt de Duitser Markus Kattner op, die vorig jaar als tijdelijke secretaris-generaal was aangesteld nadat de Fransman Jérôme Valcke in opspraak raakte wegens gesjoemel en vervolgens voor twaalf jaar werd geschorst. Samoura is de eerste vrouwelijke secretaris-generaal - en de eerste van Afrikaanse komaf - bij de FIFA, één van de machtigste sportorganisaties ter wereld. Haar voorgangers waren allemaal mannen uit Europa.

Infantino kwam na een lange zoektocht uit bij de 54-jarige Senegalese, die al ruim twintig jaar bij de Verenigde Naties werkt. "Ze zorgt voor een frisse wind bij de FIFA", aldus Infantino, die eerder dit jaar Sepp Blatter opvolgde als voorzitter van de door schandalen geteisterde FIFA. "We wilden niet iemand van binnenuit en met een verleden bij de FIFA, maar een nieuw gezicht. Mevrouw Samoura is gewend een grote organisatie en grote budgetten te beheren. Zij kan ons helpen de juiste dingen te doen."

FIFA-voorzitter Gianni Infantino.
AP FIFA-voorzitter Gianni Infantino.

Indonesië maakt opnieuw deel uit van de mondiale voetbalfamilie. Het FIFA-bestuur besloot tijdens het congres in Mexico City de schorsing van het Aziatische land op te heffen. Indonesië werd vorig jaar door de FIFA geschorst omdat de politiek zich bemoeide met de nationale competitie. Onderdeel van de schorsing was dat de nationale ploeg, die toen onder leiding stond van de Nederlandse bondscoach Pieter Huistra, geen internationale wedstrijden mocht spelen en werd uitgesloten van de WK-kwalificatie. Indonesië mocht begin dit jaar ook niet meestemmen in de verkiezing van een nieuwe voorzitter, net zomin als het eveneens geschorste Koeweit. De schorsing van Koeweit blijft wel in stand. Benin werd eerder deze week ook geschorst omdat de overheid zich te veel zou bemoeien met de nationale voetbalbond.