Platini stapt mogelijk naar Europees Hof voor de Rechten van de Mens

EPA
De Fransman Michel Platini denkt na over de mogelijkheid om naar het Europees Hof voor de Rechten van de Mens te stappen om zijn schorsing aan te vechten. Dat heeft zijn entourage vandaag bevestigd.

Gisteren maakte het Internationaal Sporttribunaal TAS bekend dat het de schorsing van de Franse ex-voetballer van zes naar vier jaar herleidde. Platini was naar het TAS gestapt om zijn schorsing van zes jaar aan te vechten die de wereldvoetbalbond FIFA hem eerder had opgelegd. Platini kreeg de sanctie, waardoor hij geen enkele functie in het voetbal mag uitoefenen, voor een dubieuze betaling van 1,8 miljoen euro die hij in 2011 ontving van toenmalig FIFA-voorzitter Sepp Blatter, die eveneens werd geschorst. Platini en Blatter kregen in eerste instantie (in december) allebei acht jaar schorsing, maar die straf werd door de FIFA in beroep (in februari) met twee jaar verminderd. Nu doet het TAS dus opnieuw twee jaar van de schorsing.

"Een van de opties is inderdaad het Europees Hof voor de Rechten van de Mens", klinkt het. "Hij bestudeert die mogelijkheid om die stap te zetten om zo te protesteren tegen het feit dat hij niet kan werken". Na de beslissing van het TAS had Platini het al over een 'grote onrechtvaardigheid' en kondigde hij verdere gerechtelijke stappen aan. Daarvoor moet de Fransman zich wenden tot de Zwitserse rechtbanken. Hij besliste intussen ook om zijn functie als UEFA-voorzitter naast zich neer te leggen.