Pelé: "FIFA heeft eerlijke mensen nodig"

Pelé.
EPA Pelé.
De Braziliaanse voetballegende Pelé zegt het verrassende ontslag van FIFA-voorzitter Sepp Blatter te betreuren. Tegelijk hoopt hij dat "eerlijke mensen de voetbalwereld zullen opkuisen".

Pelé deed zijn uitspraken in de marge van een vriendschappelijke wedstrijd in Cuba tussen een lokale selectie en zijn Amerikaanse ex-ploeg New York Cosmos. Het was het eerste optreden van een Amerikaanse ploeg op Cubaanse bodem sinds 1999. "Het ontslag van meneer Blatter is betreurenswaardig", vertelde Pelé in Havana aan de Britse BBC.

De drievoudige wereldkampioen, inmiddels 74, benadrukte tegelijk dat de wereldvoetbalbond voor grote uitdagingen staat. "Alles verandert in het leven. Het voetbal verandert, het leven verandert. Het is belangrijk dat er eerlijke mensen zijn. Om wat dan ook te organiseren, is de aanwezigheid van goede mensen een noodzaak."

Pelé had Blatter maandag nog gefeliciteerd met zijn herverkiezing en hem een "expert" genoemd. "Iedereen stelt me vragen over Sepp Blatter, maar ik ben slechts een speler", klinkt het verweer. "Iedereen was uiteraard verrast, niet door Blatter, maar wat door bij de FIFA is gebeurd." Voetbal moet mensen verenigen en oorlogen stoppen, besloot Pelé. "Wat betreft die corruptie, dat is niet mijn probleem."

Zico sluit een kandidatuur niet uit
AP Zico sluit een kandidatuur niet uit

Zico
Inmiddels heeft een landgenoot van Pelé, voormalig topvoetballer Zico, laten weten een kandidatuur als FIFA-voorzitter niet uit te sluiten. "Waarom niet? In mijn hele leven heeft het alleen maar om voetbal gedraaid", klinkt het op zijn Facebook-pagina. De 62-jarige Zico is tegenwoordig coach in India. Begin jaren '90 was hij korte tijd minister van Sport in Brazilië.