Opvolging Blatter kan alle kanten op

Michel Platini.
EPA Michel Platini.
Nu Sepp Blatter is afgetreden als voorzitter van wereldvoetbalbond FIFA, begint de speculatie over zijn opvolging. De troonopvolger kan uit verschillende hoeken komen.

Michel Platini

De voorzitter van de UEFA ging de confrontatie met Blatter altijd uit de weg. "Het is nog niet het moment om wat anders te gaan doen", zei Platini (59) eerder toen hij liet weten zich niet verkiesbaar te stellen voor de positie van FIFA-baas. Maar dat de Franse oud-international wel degelijk FIFA-ambities heeft, is geen geheim. Toch lijkt Platini op dit moment niet verzekerd van wereldwijde steun.

De anti-Blatter-groep

Blatters opponent bij de verkiezingen van vorige week, prins Ali bin Al-Hussein van Jordanië, liet dinsdagavond direct weten open te staan voor de kandidatuur. De Portugese oud-voetballer Luis Figo en KNVB-voorzitter Michael van Praag, die hun eigen eigen kandidatuur staakten om Ali te steunen in de strijd tegen Blatter, zijn er nog niet uit. Figo pleit in elk geval voor een 'gezamenlijke wereldwijde oplossing". Ali lijkt van het drietal de grootste kanshebber. Ook de Franse oud-speler David Ginola gaat weer een poging wagen. Vorige keer moest hij de strijd staken omdat hij niet het minimum van vijf landen achter zich wist te scharen.


Ali bin Al-Hussein.
AFP Ali bin Al-Hussein.

Blatters plaatsvervanger

Als Blatter per direct was afgetreden, zou Issa Hayatou als langstzittend FIFA-bestuurslid zijn taken hebben overgenomen. De 68-jarige bestuurder uit Kameroen werd sinds hij in 1990 toetrad tot het bestuur al meerdere malen beschuldigd van corruptie. Hij ontkende telkens, maar werd in 2011 door het Internationaal Olympisch Comité (IOC) berispt voor het aannemen van 20.000 dollar van de voormalige FIFA-partner ISL. Rondom dat marketingbedrijf kwam, nadat het in 2001 met een miljoenenschuld ten onder was gegaan, een groot corruptieschandaal aan het licht waarin onder anderen de naam van Blatters voorganger João Havelange viel.

Issa Hayatou (links) met Sepp Blatter.
REUTERS Issa Hayatou (links) met Sepp Blatter.