Omstreden FIFA-topman zit in Rusland: "Met hun WK-bid was niks mis"

Jérôme Valcke, secretaris-generaal van de FIFA, is op werkbezoek in Rusland.
REUTERS Jérôme Valcke, secretaris-generaal van de FIFA, is op werkbezoek in Rusland.
Jérôme Valcke, de omstreden secretaris-generaal van de Wereldvoetbalbond (FIFA), zegt dat er geen onregelmatigheden zijn vastgesteld bij het WK-bid van Rusland, dat in 2018 de Wereldbeker organiseert. De Fransman is momenteel op werkbezoek in Samara, één van de Russische gaststeden voor het WK 2018. "Er was helemaal niks mis met de WK-kandidatuur van Rusland", zei Valcke, gezeten aan de zijde van Vitaly Mutko, de Russische minister van Sport. "Alle regels werden nageleefd."

Valcke benadrukte voorts dat de werkzaamheden in Rusland op schema liggen en ging daarna in op de smeergeldaffaire waarin zijn naam wordt genoemd. "Ik ben door het Zwitserse gerecht niet ondervraagd over die betaling van tien miljoen dollar die nu onderzocht wordt", aldus de FIFA-topman. "Daar is ook geen enkele reden voor, want ik heb niets verkeerd gedaan. Er is geen enkele aanleiding om mij van ook maar iets te beschuldigen."

Valcke, die bij de FIFA de rechterhand is van (aftredend) voorzitter Sepp Blatter, zou in 2008 tien miljoen dollar op een rekening gestort hebben die beheerd wordt door Jack Warner. Deze ex-FIFA-bobo wordt beschuldigd van het aannemen van smeergeld in het kader van de toewijzing van het WK van 2010 aan Zuid-Afrika. De transactie van Valcke zou volgens bepaalde bronnen "een centraal element zijn in het omkoopschandaal binnen de FIFA, dat eerder al leidde tot de arrestatie van veertien personen".

Valcke aan de zijde van Vitaly Mutko (uiterst links), de Russische minister van Sport.
AP Valcke aan de zijde van Vitaly Mutko (uiterst links), de Russische minister van Sport.