Oeps! FIFA-bobo verdedigt zich met artikel van satirische site

youtube
Alsof de schande rond de corrupte wereldvoetbalbond FIFA nog niet groot genoeg was, deed een van de gearresteerde bobo's er ongewild nog een schepje bovenop. Om zich te verdedigen beriep Jack Warner (72) zich op een artikel The Onion, een satirische website. Volgens de New York Times had Warner dat zelf totaal niet door.

Jack Warner is niet zomaar een FIFA-bobo, hij is voormalig vice-voorzitter van de wereldvoetbalbond. Hij wil nu zijn naam zuiveren in het schandaal dat de FIFA al jaren achtervolgt en recent een hoogtepunt kende met de aanhouding van enkele vooraanstaande FIFA-verantwoordelijken.

In een poging zich te verdedigen plaatste Warner een videoboodschap op zijn eigen website, zijn eigen youtubekanaal en zijn Facebookpagina. Hij toonde daarin een satirisch artikel van The Onion alsof het écht nieuws betrof. Bewijs, volgens hem, dat de arrestaties van FIFA-bonzen te maken hebben met de afgewezen kandidatuur van de VS om de wereldbeker in 2022 te organiseren. "De VS wou de Wereldbeker in 2022 organiseren en ze verloren van Qatar, een klein land, een Arabisch land, een moslimland. Ik kan de frustratie van de VS begrijpen, maar je moet je verlies als een man kunnen dragen", zei Warner.

Fictief tornooi
In het artikel van The Onion is er sprake van een nieuw, fictief tornooi, de 'Summer World Cup 2015', dat meteen (op de dag van de arrestaties) van start zou gaan in de VS. Warner klaagt de hypocrisie van de VS aan, dat blijkbaar die Summer World Cup wil inrichten op vraag van dezelfde organisatie die het tegelijkertijd van corruptie beschuldigt. "Twee maten en twee gewichten", klinkt het.

Veel gênanter kan het allemaal niet worden, maar dat zal deze nette heer - ironie-alarm, meneer Warner! - waarschijnlijk worst wezen. Twee uur later verving Jack Warner zijn videoboodschap door een nieuwe versie. Zonder de bewuste passage met het artikel van The Onion.