Interpol bevriest 20 miljoen dollar aan steungeld van FIFA

Zwitserse politie voor het FIFA-hoofdwartier in Zürich.
REUTERS Zwitserse politie voor het FIFA-hoofdwartier in Zürich.
De internationale politie-organisatie Interpol bevriest 20 miljoen dollar die het in 2011 van de FIFA kreeg om een tien jaar durend integriteitsprogramma in de sport op te zetten.

Interpol zegt ook de bijhorende overeenkomst met de FIFA op. De organisatie nam de beslissing in het licht van de verschillende onderzoeken die er momenteel gevoerd worden tegen de wereldvoetbalbond en een aantal van zijn topfiguren.

Secretaris-generaal Jürgen Stock van Interpol vindt dat de overeenkomst met de FIFA door het corruptieschandaal binnen de voetbalbond onhoudbaar is geworden. "De overeenkomst bevat een clausule die zegt dat de organisatie 'verklaart dat zijn activiteiten in overeenstemming zijn met de principes, doelen en activiteiten van Interpol'." Dat is volgens Stock niet meer het geval. "Al onze partners moeten de basiswaarden en -principes van Interpol delen."

Het dagelijks bestuur van Interpol verklaarde zich vanmorgen eens met Stock en zegde de samenwerking op.

De FIFA schonk Interpol het bedrag in 2011 met als doel het opzetten van een 'Integrity in Sports'-programma, dat de strijd moest aangaan met corruptie, manipulatie en illegale weddenschappen in de sport.

Bij Interpol loopt nog altijd een red notice tegen een aantal van de hoogste FIFA-bobo's. Dat is geen aanhoudingsbevel, maar aan alle landen wordt wel gevraagd de zes op te pakken en aan de VS uit te leveren.

AP