Infantino stelt elfpuntenplan voor (waaronder een hervorming van het transfersysteem)

EPA
Gianni Infantino, kandidaat voor het voorzitterschap van de Wereldvoetbalbond FIFA, heeft in het Wembleystadion in Londen een elfpuntenplan voorgesteld. Als hij verkozen wordt, wil hij dat plan in de eerste drie maanden van zijn mandaat uitvoeren.

Infantino werd bij de voorstelling van zijn plan gesteund door een aantal voetbalgrootheden als Luis Figo, Roberto Carlos, Fernando Hierro, Clarence Seedorf, Jose Mourinho en Fabio Capello. "Deze legenden zijn hier omwille van de liefde die we allemaal voor het voetbal voelen", sprak de 45-jarige Zwitser. "Ik voel een grote verantwoordelijkheid. De reputatie van de FIFA is momenteel niet heel goed. Het is tijd om het blazoen op te poetsen. Het moment is gekomen om aan een betere FIFA te werken."

"Tijd voor verandering"
Het plan van Infantino omvat onder meer de aanstelling van een nieuwe secretaris-generaal, de opstart van de bidprocedure voor het WK 2026 en een hervorming van het transfersysteem. Infantino wil ook het vertrouwen van de commerciële partners van de FIFA terugwinnen en een 'Legends Team' van voetbaliconen creëren dat wereldwijd de sport moet promoten. "Het is mijn taak om het voetbal terug naar de FIFA te brengen en de FIFA terug naar het voetbal. Iedereen die ik spreek, zegt van de sport te houden. Daarom is het nu tijd voor verandering. We moeten nu handelen en de juiste beslissingen nemen."

"Deur openen voor mannen en vrouwen van alle continenten"
Als secretaris-generaal wil Infantino een keer geen Europeaan. "We kunnen overal ter wereld bekwame mensen vinden. We moeten de deur openen voor mannen en vrouwen van alle continenten. Het belangrijkste is dat we snel een sterke persoonlijkheid met veel ervaring vinden." Momenteel is de Duitser Markus Kattner de secretaris-generaal. Hij vervult die functie ad interim na het ontslag van de van corruptie verdachte Fransman Jérôme Valcke.

De nieuwe FIFA-voorzitter wordt vrijdag 26 februari verkozen in Zürich. Infantino heeft er de concurrentie van Sjeik Salman Bin Ebrahim Al Khalifa van Bahrein, de Fransman Jerome Champagne, Prins Ali Bin Al Hussein van Jordanië en de Zuid-Afrikaan Tokyo Sexwale.

AFP
EPA