Hoe Messi en Neymar plots interessant worden in FIFA-corruptieschandaal

PHOTO_NEWS
Een interland tussen Brazilië en Argentinië, die plaatsvond in november 2010 in Qatar, is in het oog van de speurders beland die zich bezighouden met het corruptieschandaal bij de FIFA. Twee weken na de bewuste oefenpartij, met ondermeer Messi, Neymar en Ronaldinho aan de aftrap, werden het WK 2018 (Rusland) en 2022 (Qatar) toegewezen door het Uitvoerend Comité van de Wereldvoetbalbond.

Zwitserse speurders hebben nu de kantoren doorzocht van Kentaro, een sportmarketingbureau dat zich met de rechten op voetbalwedstrijden bezighoudt. Ook oefenwedstrijden van Brazilië werden door Kentaro in het verleden aan de hoogst biedende aan de man gebracht. Qatar zou volgens de Duitse krant Bild tien miljoen dollar, een bedrag ruim boven de 'marktprijs', betaald hebben om de match met Messi en Neymar naar zijn grondgebied te halen.

Reclame en goodwill
Qatar maakte met de prestigieuze interland niet alleen reclame voor zijn WK-kandidatuur. Het kweekte er ook goodwill mee bij Julio Grondona en Ricardo Teixeira, respectievelijk Argentijns en Braziliaans bondsvoorzitter. Beide heren, allerminst van onbesproken gedrag, maakten op dat moment deel uit van het Uitvoerend Comité van de FIFA, dat twee weken later over de toewijzing van het WK 2022 zou stemmen. Qatar haalde, tot algehele verbazing binnen de voetbalwereld, de organisatie binnen.

Bankrekening
Zwitserse speurders onderzoeken momenteel wat er met de Qatarese miljoenen gebeurd is, en of Kentaro medeplichtig is in een mogelijke smeergeldaffaire. De FBI ontdekte alvast een bankrekening van Teixeira in Monaco, waarop hoge bedragen waren gestort uit Arabische hoek. "Wij hebben met heel deze affaire niks te maken", zegt Philipp Grothe, zaakvoerder bij Kentaro, aan Bild. "Nooit zijn wij op eender welke wijze betrokken geweest bij de toewijzing van een WK."