Gewezen FIFA-topman Blazer werkte sinds 2011 undercover voor FBI

Chuck Blazer (l), hier naast de fel gecontesteerde Jack Warner
AP Chuck Blazer (l), hier naast de fel gecontesteerde Jack Warner
Voormalig FIFA-kaderlid Chuck Blazer heeft sinds december 2011 voor een periode van achttien maanden undercover gewerkt in dienst van de Amerikaanse FBI. Dat bleek uit maandagavond vrijgegeven documenten.

De intussen zeventigjarige Blazer maakte dus een deal met de Amerikaanse openbare aanklager, nadat hij bekend had schuldig te zijn aan omkoping, witwassen van geld en belastingontduiking. Op 25 november 2013 ondertekende hij een overeenkomst met het Amerikaanse gerecht waarin hij aanvaardde mee te werken als infiltrant. Blazer moest "alle voor het onderzoek relevante informatie overmaken aan de bevoegde instanties". In het document is er tevens sprake dat de samenwerking gestart is op 29 december 2011.

Twee weken geleden raakte bekend dat Chuck Blazer destijds aan het gerecht had toegegeven dat hij en andere leden van het Uitvoerend Comité van de Wereldvoetbalbond smeergeld hebben ontvangen bij de toewijzingen van de WK's van 1998 en 2010, respectievelijk aan Frankrijk en Zuid-Afrika. Blazer was tot medio 2013 een van de invloedrijkste figuren in de Wereldvoetbalbond, als lid van het Uitvoerend Comité van de FIFA (1997-2013) en als secretaris-generaal van de CONCACAF (1990-2011, Voetbalbond van Noord- en Midden-Amerika en de Caraïben).

Charles 'Chuck' Blazer is nooit een onbesproken figuur geweest binnen de Wereldvoetbalbond. In 2011 was Blazer de klokkenluider die voorzitterskandidaat Mohamed bin Hammam aan de galg praatte, door de toenmalige voorzitter van de Aziatische Voetbalconfederatie van poging tot omkoping te beschuldigen. Bin Hammam zou dat destijds gedaan hebben met de hulp van Jack Warner, die even later verplicht moest opstappen.