FIFA zet secretaris-generaal Jérôme Valcke op non-actief

AFP
De FIFA heeft secretaris-generaal Jérôme Valcke op non-actief gezet. In een verklaring zegt de Wereldvoetbalbond dat de beslissing te maken heeft met "een reeks beschuldigingen aan het adres van Valcke". De FIFA heeft de ethische commissie opdracht gegeven om de zaak verder te onderzoeken. Valcke, die met onmiddellijke ingang uit zijn functie is ontheven, is na aftredend voorzitter Sepp Blatter de nummer twee bij de FIFA. Een onderzoek naar een zwendel in WK-tickets lijkt hem fataal te zullen worden.

Het onderzoek naar corruptie binnen de voetbalbond FIFA is nog altijd in volle gang. De Zwitserse openbaar aanklager Michael Lauber liet vorige week op een persconferentie weten dat er veel onroerend goed in beslag is genomen en er waarschijnlijk nieuwe arrestaties zouden volgen. "Dit onderzoek gaat absoluut langer duren dan de spreekwoordelijke negentig minuten", zei Lauber. "We zitten nog niet eens in de buurt van het rustsignaal." Met het oog op het lopende onderzoek wilde Lauber geen verdachten bij naam noemen. Nu de FIFA zijn nummer twee heeft opzijgezet, lijkt er alvast één masker afgevallen.

Smeergeld
De 54-jarige Valcke is secretaris-generaal van de FIFA sinds 2007. De Fransman was al die jaren de rechterhand van voorzitter Sepp Blatter. Valcke kwam onlangs negatief in het nieuws toen hij er door de New York Times van werd beschuldigd tien miljoen dollar aan smeergeld te hebben betaald bij de toewijzing van het WK 2010 aan Zuid-Afrika.

Zwendel
Valckes naam viel ook in een onderzoek naar een zwendel in WK-tickets. Volgens diezelfde New York Times lijkt dat hem nu zijn kop te kosten bij de Wereldvoetbalbond. Benny Alon, een ex-voetballer en de dag van vandaag vooral bezig met de marketing van grote sportevenementen, zou Valcke aan de galg gepraat hebben. Alon beschuldigt Valcke ervan tickets voor het WK in Brazilië ver boven de marktprijs te hebben verkocht. De secretaris-generaal van de FIFA zou in dat opzicht verzaakt hebben aan een contract dat hij met de firma van Alon over de verkoop van de tickets had afgesloten. Op een persconferentie vandaag in Zürich toonde Alon documenten en mailverkeer betreffende de bewuste samenwerking met Valcke. Een advocaat van de FIFA, die gecontacteerd werd door de New York Times, weigerde elk commentaar op de nieuwe ontwikkelingen. Via zijn advocaat liet Valcke intussen wel weten dat hij alle beschuldigingen ontkent.

REUTERS