FIFA wil Duitse bestuurder Niersbach twee jaar schorsen

anp
Wolfgang Niersbach wordt, als het aan de ethische commissie van de FIFA ligt, voor twee jaar geschorst. De voormalig voorzitter van de Duitse voetbalbond heeft volgens de onderzoekskamer van die commissie de regels van de wereldvoetbalbond overtreden.

Niersbach, nog altijd een prominent bestuurder bij de FIFA, stapte in november vorig jaar op als voorzitter van de Duitse bond (DFB) vanwege de affaire rond de toewijzing van het WK in 2006 in Duitsland. Dit jaar bleek na onderzoek dat er via allerlei omwegen tien miljoen Zwitserse frank is overgemaakt naar een rekening in Qatar door het organisatiecomité. Niersbach was vice-voorzitter van dat comité.

Naar aanleiding van het onderzoek dook de ethische commissie van de FIFA op de zaak. De ethische commissie concludeerde dat Niersbach vier regels heeft overtreden uit de ethische code van de bond. Kortweg komt het erop neer dat Niersbach aan de bel had moeten trekken toen hij ontdekte dat er iets mis was gegaan bij het WK-bid van de Duitsers, maar dat niet heeft gedaan. Ook lijkt er sprake van belangenvermenging, of heeft Niersbach niet genoeg gedaan om de schijn van belangenvermenging te voorkomen.

De tuchtkamer van die commissie eist nu een schorsing van twee jaar voor de Duitser, die deel uitmaakt van het dagelijks bestuur van de UEFA. Ook moet hij vrezen voor een boete van omgerekend bijna 27.000 euro.