FIFA schorst ex-secretaris-generaal Jérôme Valcke voor 12 jaar

EPA
De tuchtkamer van de ethische commissie van de FIFA heeft beslist de voormalige secretaris-generaal Jérôme Valcke voor 12 jaar te schorsen. De 55-jarige Fransman mag in die periode geen voetbalgerelateerde werkzaamheden verrichten. Als secretaris-generaal van de FIFA was Valcke volgens de ethische commissie betrokken bij tal van corrupte zaken.

Valcke werd op 7 oktober samen met aftredend FIFA-voorzitter Sepp Blatter en UEFA-voorzitter Michel Platini voor 90 dagen geschorst in het kader van het schandaal rond de Wereldvoetbalbond. Die (voorlopige) schorsing liep op dinsdag 5 januari af. Een dag later verlengde de Ethische Commissie die schorsing met 45 dagen.

In september was Valcke al op non-actief gezet omdat hij gelinkt wordt aan verscheidene illegale activiteiten. De 55-jarige Fransman was secretaris-generaal van de Wereldvoetbalbond sinds 2007.

Valcke kwam in opspraak toen hij er door The New York Times van werd beschuldigd tien miljoen dollar aan smeergeld te hebben betaald bij de toewijzing van het WK 2010 aan Zuid-Afrika. Valcke ontkende de beschuldigingen, maar zijn naam viel ook in een onderzoek naar een zwendel in WK-tickets.