FIFA bindt in en geeft e-mails opzijgeschoven Valcke vrij

AFP
De FIFA heeft de Zwitserse justitie laten weten dat ze toegang zal geven tot de e-mails van Jérôme Valcke, de afgezette secretaris-generaal van de Wereldvoetbalbond. Eerder vandaag koppelde de FIFA nog voorwaarden aan het vrijgeven van Valckes mailverkeer, maar die eis liet ze intussen vallen.

De Fransman Jérôme Valcke, die werd beschouwd als de rechterhand van FIFA-voorzitter Sepp Blatter, werd vorige week uit zijn functie ontheven naar aanleiding van een reeks beschuldigingen aan zijn adres in de pers. Die beschuldigingen zouden gebaseerd zijn op verschillende e-mails.

Volgens de beschuldigingen zou Valcke duizenden tickets voor het WK in Brazilië in 2014 ver boven de marktprijs hebben verkocht op de zwarte markt. In juni werd Valcke er ook al van verdacht tien miljoen dollar aan smeergeld te hebben betaald bij de toewijzing van het WK in 2010 aan Zuid-Afrika. Dat geld ging naar de al aan de VS uitgeleverde Jack Warner.

De taken van Valcke worden voorlopig overgenomen door de Duitser Markus Kattner, financieel directeur bij de FIFA sinds 2003.