FIFA bevestigt overschrijving van 5 miljoen, "maar het was een lening"

Herinnert u zich nog hoe Frankrijk zich plaatste voor het WK 2010? Inderdaad, dankzij de handsbal van Thierry Henry.

De Franse aanvaller nam in de verlengingen van de terugmatch in de barrages tegen Ierland de bal met de hand mee en bood zo William Gallas het doelpunt van de kwalificatie aan.

Ierland was uiteraard in alle staten en het land overwoog een klacht. De FIFA wilde dat koste wat het kost vermijden en betaalde 5 miljoen euro aan Ierland om de klacht te laten vallen. Dat liet Iers bondsvoorzitter John Delaney vandaag weten aan RTE Radio 1, een Ierse radiozender.

"We hadden een proces lopen tegen de FIFA omwille van de manier waarop die wedstrijd was verlopen, maar ook om het gedrag van Sepp Blatter aan te vechten. Hij lachte ons uit en er vielen harde woorden. Nadien zijn we wel tot een akkoord gekomen", verkondigde Delaney. "Het was een legitieme deal die goed was voor de Ierse bond. Het bedrag is niet op mijn persoonlijke rekening gestort, het was geen omkoping."

FIFA bevestigt
De FIFA bevestigde vandaag dat er geld is gegeven aan Ierland om een rechtszaak tegen te houden. Het ging volgens de bond in eerste instantie om een lening voor de bouw van een stadion in Ierland. "Het was de bedoeling dat Ierland de lening zou terugbetalen als het zich zou kwalificeren voor het WK van 2014. Ierland plaatste zich niet en toen heeft de FIFA besloten de lening om te zetten in een gift", luidde de verklaring.