Europees Parlement eist doortastende hervorming FIFA

afp
De wereldvoetbalbond FIFA moet doortastend en diepgaand hervormd worden en het zijn de UEFA en de nationale bonden die de structurele ingrepen moeten doordrukken. Dat zegt het Europees Parlement. Ivo Belet (CD&V), die mee de pen vasthield van de resolutie die door een grote meerderheid is goedgekeurd, roept de FIFA op een interimvoorzitter ter vervanging van Sepp Blatter aan te stellen en de nieuwe voorzitter op een transparante en democratische wijze te verkiezen.

De arrestaties van FIFA-verantwoordelijken, de beschuldigingen van corruptie en het ontslag van Blatter doen de internationale voetbalwereld op zijn grondvesten daveren. "De onthutsende FIFA-beerput die nu is opengegaan, bedreigt de integriteit en reputatie van de hele voetbalsport", zegt Belet.

In de resolutie van het Europees Parlement wordt de oprichting gevraagd van een onafhankelijke hervormingscommissie om de noodzakelijke hervormingen op gang te trekken. De Europese voetbalbond UEFA en de nationale bonden moeten de koe bij de horens vatten en snelle hervormingen afdwingen, luidt de oproep. Belet: "Als een dergelijke hervorming binnen de FIFA niet kan, dan horen de Europese voetbalfederaties niet langer thuis bij FIFA".

Het parlement legt de bal ook in het kamp van de voetbalsponsors en de tv-zenders. Ook zij moeten grondige hervormingen eisen, vindt het parlement. Uiterlijk eind 2016 zouden de hervormingen doorgevoerd moeten zijn.

'De onthutsende FIFA-beerput die nu is opengegaan, bedreigt de integriteit en reputatie van de hele voetbalsport'

Ivo Belet


Video