Ethische Commissie verlengt schorsing Valcke met 45 dagen

REUTERS
De Ethische Commissie van de Wereldvoetbalbond heeft de schorsing van FIFA-secretaris-generaal Jérôme Valcke met 45 dagen verlengd. De onderzoekskamer van de commissie had daar een dag eerder in zijn eindrapport al om gevraagd. Daarnaast stelde de commissie voor de Fransman negen jaar te schorsen en hem een boete van 100.000 Zwitserse frank (92.000 euro) op te leggen. De FIFA wees er in een bericht op zijn website wel op dat Valcke het vermoeden van onschuld geniet tot er een definitieve beslissing is genomen door de bevoegde kamer van de Ethische Commissie.

Valcke werd op 7 oktober samen met aftredend FIFA-voorzitter Sepp Blatter en UEFA-voorzitter Michel Platini voor 90 dagen geschorst in het kader van het schandaal rond de Wereldvoetbalbond. Die (voorlopige) schorsing liep gisteren af.

Rist schandalen
In september was Valcke al op non-actief gezet omdat hij gelinkt wordt aan verscheidene illegale activiteiten. De 55-jarige Fransman is secretaris-generaal van de FIFA sinds 2007. Hij was er al die jaren de rechterhand van Blatter, die zelf eerder zijn afscheid aankondigde na een rist schandalen. Valcke kwam in opspraak toen hij er door de New York Times van werd beschuldigd tien miljoen dollar aan smeergeld te hebben betaald bij de toewijzing van het WK 2010 aan Zuid-Afrika. Valcke ontkende de beschuldigingen, maar zijn naam viel ook in een onderzoek naar een zwendel in WK-tickets.

Schorsing
Blatter en Platini kregen op 21 december allebei een schorsing van acht jaar opgelegd wegens een verdachte betaling van 1,8 miljoen euro. Blatter zou in 2011 twee miljoen Zwitserse frank hebben overgemaakt aan Platini voor werk dat die laatste tussen 1999 en 2002 leverde. Voor die betaling werd er geen schriftelijk contract opgemaakt.