Een antwoord op jullie vragen: kan België alsnog het WK binnenhalen?

EPA
Rond de toekenning van de WK's 2018 (in Rusland) en 2022 (in Qatar) hangt een zweem van corruptie. Inmiddels raakte duidelijk dat de FBI (en Zwitserland) de toewijzingen onderzoekt. "Als ik Qatar was, zou ik me niet meer op m'n gemak voelen", vertelde de Engelse bondsvoorzitter Greg Dyke, die de kat de bel aanbond. Maar moeten beide organiserende landen wel vrezen? Kunnen de WK's naar andere landen gaan? Is er misschien nog een waterkans voor België? Dat en meer vragen en antwoorden hieronder!

1. Hoe zijn de WK's toegewezen?
Het Uitvoerend Comité van de FIFA vertrouwde op 10 december 2010 de organisaties van het WK 2018 en 2022 toe aan respectievelijk Rusland en Qatar. Rusland kreeg in de tweede ronde 13 van de 22 stemmen en hield onder meer het bid van België en Nederland - dat op twee stemmen aftikte - achter zich. Qatar had dan weer vier stemronden nodig om te triomferen.

AFP
AFP

2. Kan de toekenning worden ingetrokken?
Ja, dat is mogelijk. Er moet onweerlegbaar bewijs zijn dat de landen de ethische FIFA-regels hebben overtreden en er dus sprake is van omkoping en smeergeld. Daarop zullen gedupeerde landen - zoals België en Nederland - ongetwijfeld op hun achterste poten gaan staan. "Als je weet hoeveel tijd en middelen we in die kandidatuur gestoken hebben, dan smaakt het toch wel zuur als zou blijken dat we in het stof beten door omkoping", stelt bondsvoorzitter De Keersmaecker in onze krant. "Ik herinner me dat we niéts van felicitaties kregen op de dag van onze presentatie. Ik verwachtte niet dat we zouden winnen, maar je hoopt toch dat het spel tenminste eerlijk gespeeld wordt. Als de fraude bewezen wordt, vragen we niet alleen een fikse schadevergoeding, maar ook dat de toekenning ongedaan gemaakt wordt. De FIFA zou zich op glad ijs wagen als het de organisatie voor 2022 niét opnieuw openstelt."

REUTERS
PHOTO_NEWS

3. Hoe hoog is de kans dat de toekenning wordt ingetrokken?
Erg klein, heel erg klein. De landen hebben al aangekondigd niet te zullen twijfelen om de FIFA aan te klagen voor contractbreuk en miljarden euro's schadevergoeding te eisen. Daarmee zouden ze de wereldvoetbalbond kunnen ruïneren. Bovendien zal een land zijn nek moeten uitsteken om de toewijzing van de WK's op de agenda van het FIFA-congres te plaatsen. Het zijn de 209 leden die dan beslissen over het vervolg. De vraag is: welk land durft het aan om een frontale aanval in te zetten op het machtige Rusland en het rijke Qatar, met alle geopolitieke en financiële gevolgen van dien?

EPA

4. Kan en zal België in de veronderstelling dat Rusland en Qatar de organisatie verliezen, alsnog het WK binnenhalen?
In theorie dus wel, maar de realiteit is anders. "Daarvoor is het nu te laat", verzekert Alain Courtois, toenmalig directeur van de 'Holland Belgium Bid'. "Het is al moeilijk om één stadion te bouwen in korte tijd, laat staan vier. Die kans is voorgoed voorbij. Al kunnen sommige andere landen er wél in slagen om in zeven jaar een WK in elkaar te steken. Vroeger deden ze dat zelfs in zes jaar."

PHOTO_NEWS
EPA

'Holland Belgium Bid'
In 2006 werd de 'Holland Belgium Bid' gelanceerd, met als doel om het WK van 2018 naar de Lage Landen te halen. Vier jaar lobbyen en 4,5 miljoen euro per land later zagen België en Nederland hun droom uit elkaar spatten, toen Rusland als winnaar uit de bus kwam. Engeland, dat toen ook kandidaat was, vloog er zelfs al in de eerste stemronde uit. Heel Engeland steigerde. Qatar ging dan weer met het WK 2022 lopen, voor de neus van de Amerikanen. Gevolg: ook de VS verontwaardigd. Niet toevallig doen net die twee landen er sindsdien alles aan om de vermoede corruptie te onthullen.

BELGA