Coca Cola en McDonald's roepen op tot onmiddellijk vertrek Blatter

AFP
Grote sponsoren van de FIFA willen dat Sepp Blatter met onmiddellijke ingang opstapt als voorzitter van de wereldvoetbalbond. Dat hebben Coca-Cola en McDonald's vrijdag laten weten. De Amerikaanse frisdrankengigant is de geur van corruptie die rond de FIFA hangt zat en kwam als eerste van de belangrijke geldschieters in actie. Niet veel later volgde McDonald's dat voorbeeld.

Aanleiding was het strafrechtelijk onderzoek dat de Zwitserse autoriteiten vorige week tegen Blatter hebben gelast. "Elke dag die voorbijgaat, betekent een verdere beschadiging van het imago en de reputatie van de FIFA'', liet Coca-Cola weten."De FIFA heeft dringend behoefte aan een ingrijpende hervorming. Dat kan alleen slagen door een echt onafhankelijke aanpak. De gebeurtenissen van de voorbije weken hebben de reputatie van de FIFA en het vertrouwen in de leiding verder geschaad", zo klinkt het bij McDonald's. "In het belang van het voetbal zou het het best zijn, mocht Sepp Blatter per direct opstappen. Zo zou het hervormingsproces kunnen voortgezet worden met de nodige geloofwaardigheid."

Op 26 februari kiest de FIFA een opvolger voor Blatter. Die liet via zijn advocaat al weten niet af te zullen treden voor die datum. "Hoewel Coca Cola een gewaardeerde sponsor van de FIFA is, gaat de heer Blatter niet akkoord met de positie van het bedrijf. Hij zal dan ook niet opstappen", zo klinkt het in een persbericht.

De Zwitserse autoriteiten doen onderzoek naar Blatter. Hij zou onder meer 2 miljoen Zwitserse frank (1,8 miljoen euro) hebben betaald aan UEFA-voorzitter Michel Platini.

Lees nu één maand gratis HLN Sport Plus. Met exclusieve columns (Jan Mulder, Hugo Camps, Herman Brusselmans, Marc Degryse, ...), een unieke stats-zone en bijzondere videoreportages. Maar ook dagelijks nieuws van jouw favoriete club uit de Jupiler League. Probeer het NU gratis op www.hln.be/sportplus