Chung Mong-Joon doet gooi naar voorzitterschap FIFA

Chung Mong-Joon
AP Chung Mong-Joon
De Zuid-Koreaan Chung Mong-Joon (63) is officieel kandidaat om de nieuwe voorzitter van de wereldvoetbalbond FIFA te worden. "Ik wil een crisismanager en een hervormer zijn", zo verkondigde hij maandag op een persconferentie in Parijs.

Op 26 februari 2016 kiezen de 209 FIFA-leden op een buitengewone vergadering in Zürich wie Sepp Blatter zal opvolgen. Chung maakte tussen 1994 en 2011 deel uit van het Uitvoerend Comité van de FIFA. Hij neemt de handschoen op tegen Michel Platini. De huidige voorzitter van de Europese Voetbalbond UEFA maakte al eerder zijn kandidatuur bekend en geldt als de topfavoriet voor de verkiezing. Onder meer de Belgische bond liet inmiddels weten op de Fransman te zullen stemmen.

De miljardair, die grootaandeelhouder is van autofabrikant Hyundai, liet zich kritisch uit over aftredend voorzitter Sepp Blatter en zijn tegenkandidaat Michel Platini.

"De FIFA kon zo corrupt worden, omdat een en dezelfde persoon samen met zijn trawanten veertig jaar de leiding over de organisatie hebben gehad. Absolute macht corrumpeert", aldus de 63-jarige Chung.

Platini, de Franse voorzitter van de Europese bond UEFA, kreeg er ook van langs: "Platini was een geweldige voetballer en hij is mijn vriend, maar hij heeft de problemen binnen de FIFA niet serieus genomen. Hij had veel meer moeten doen om de corruptie de bestrijden."