Blatter verdiende in 2015 ruim 3 miljoen euro

Sepp Blatter.
AP Sepp Blatter.
Ex-FIFA-voorzitter Sepp Blatter heeft in 2015 zo'n 3,28 miljoen euro verdiend. Dat komt overeen met zo'n 270.000 euro per maand. Dat maakte de FIFA vandaag bekend. Het is de eerste keer dat het het salaris van haar ex-voorzitter publiekelijk bekendmaakt.

Blatter werd vorige maand opgevolgd door zijn landgenoot Gianni Infantino en is inmiddelds voor zes jaar geschorst. Infantino wil voorzitter zijn van een meer transparante FIFA en koos er daarom voor om voor het eerst het salaris openbaar te maken.

Jérôme Valcke, de ontslagen secretaris-generaal, streek ruim 1,9 miljoen euro op, terwijl de leden van het Uitvoerend Comité van de FIFA elk 270.000 euro mochten bijschrijven op hun rekening.

IOC-voorzitter Thomas Bach wordt in vergelijking met de voetbalbobo's veel minder goed beloond. De Duitser verdient ieder jaar zo'n 225.000 euro.

Blatter heeft beroepsprocedure bij TAS officieel opgestart

Blatter is naar het Internationaal Sporttribunaal TAS gestapt om zijn schorsing van zes jaar aan te vechten. Dat bevestigt het TAS vandaag.

De Zwitser werd eind december door de ethische commissie van FIFA voor acht jaar geschorst in het kader van een dubieuze betaling die hij aan Michel Platini gedaan had. Vorige maand kreeg het duo strafvermindering, de beroepscommissie van de wereldvoetbalbond legde hen op 24 februari zes jaar schorsing op. Beide bobo's maakten kort na die uitspraak al bekend ook die verminderde schorsing te zullen aanvechten. Platini leidde zijn zaak eerder deze maand in, nu is het de beurt aan Blatter.

"Ik bereid mijn beroep voor het TAS voor en dat is heel belangrijk voor mij", had de 80-jarige Zwitser vorige week nog laten optekenen. "De waarheid moet worden vastgesteld in het voordeel van diegene die in zijn recht is", aldus Blatter, die het niet verdraagt dat hij en Platini "als leugenaars bestempeld worden". "Dat zijn we zeker niet. We zijn mensen die enorm veel gedaan hebben in het voetbal en in sommige zaken kan je fouten maken. Men mag mij er echter niet van beschuldigen dat ik mijn geldzaken slecht geregeld heb. Bovendien hebben de twee commissies van de FIFA erkend dat er geen sprake is van corruptie."Video