Blatter en twee andere FIFA-bonzen verrijkten zich met 72 miljoen euro

REUTERS
Ex-voorzitter Sepp Blatter, voormalig secretaris-generaal Jérôme Valcke en voormalig financieel directeur Markus Kattner van de wereldvoetbalbond FIFA hebben zich in de afgelopen vijf jaar gezamenlijk verrijkt met een bedrag van ruim 71 miljoen euro. Dat blijkt uit intern onderzoek bij de wereldvoetbalbond. Zwitserse speurders zijn gisteren binnengevallen in de hoofdzetel van de FIFA in Zürich. Ze hebben documenten en telefoongegevens in beslag genomen voor analyse.

De drie voormalige topbestuurders van de FIFA zouden zichzelf en elkaar jaarlijks forse salarisverhogingen hebben gegeven, WK-premies hebben toebedeeld en andere bonussen onder elkaar hebben verdeeld. Volgens de FIFA was er sprake van een gecoördineerde werkwijze bij het drietal, dat vanwege het omkopings- en corruptieschandaal bij de wereldvoetbalbond eerder al moest opstappen. Blatter, Valcke en Kattner beloonden zichzelf bijvoorbeeld met meer dan 20 miljoen aan premies na het WK in 2010, zonder dat dat in hun contract vermeld stond. Ook zouden Valcke en Kattner exuberante ontslagvergoedingen in hun contract opgenomen hebben. Al deze financiële toeslagen voor het trio kwamen niet overeen met de cijfers in de officiële stukken.

De FIFA heeft de resultaten van het interne onderzoek aan het Openbaar Ministerie in Zwitserland overhandigd. De acties van de heren zijn in strijd met de Zwitserse wetten. Dus ondernam het gerecht onmiddellijk actie door opnieuw het FIFA-hoofdkwartier binnen te vallen. De speurders doorzochten ook het bureau van Markus Kattner, de Duitse secretaris-generaal ad interim die vorige maand werd ontslagen. Dat werd gemeld door Reuters. Ook zal de wereldvoetbalbond de Amerikaanse justitie op de hoogte stellen. Beide instanties doen onderzoek naar de schandalen bij de FIFA.

Er loopt sinds vorig jaar een onderzoek naar Blatter en Valcke, die ervan verdacht worden gefraudeerd te hebben tijdens hun ambt bij de Wereldvoetbalbond. Hoewel beide bobo's hun onschuld blijven volhouden, heeft de ethische commissie van de FIFA Blatter en Valcke respectievelijk zes en twaalf jaar geschorst.

ap