Bejaarde Uruguayaanse bobo mag Zwitserse cel niet verlaten

REUTERS
De Zwitserse federale rechtbank heeft vandaag het verzoek om vrijlating van gewezen FIFA-topman Eugenio Figueredo afgewezen. De 83-jarige Uruguayaan werd vorige maand opgepakt op vraag van het Amerikaanse gerecht in het kader van het grootschalige onderzoek naar corruptie binnen de wereldvoetbalbond.

Figueredo had het Zwitsers gerecht verzocht te worden vrijgelaten op grond van zijn gevorderde leeftijd en zijn wankele gezondheid. Die argumenten overtuigden de Zwitserse instanties echter niet. Zij achten het risico te groot dat de Uruguayaan zal vluchten en onderduiken.

Figueredo is een voormalige vicevoorzitter van de FIFA en de Zuid-Amerikaanse voetbalbond Conmebol. Op 27 mei werd hij met een handvol andere voornamelijk Latijns-Amerikaanse officials opgepakt in Zürich. Hij wordt er onder meer van verdacht zich te hebben laten omkopen door een Uruguayaans sportmarketingbedrijf.

De zeven bobo's die nu in een Zwitserse cel zitten, riskeren in de VS gevangenisstraffen tot 20 jaar voor georganiseerde criminaliteit, fraude en witwassen.

Zwitserland moet nog beslissen of ze worden uitgeleverd aan de Amerikaanse overheid.