Adviseur: "Blatter verheugt zich op drie maanden vakantie. Die heeft hij ook echt verdiend"

De Ethische Commissie van de Wereldvoetbalbond (FIFA) heeft voorzitter Sepp Blatter, secretaris-generaal Jérôme Valcke en UEFA-voorzitter Michel Platini voor 90 dagen geschorst. De schorsing gaat onmiddellijk in. Tijdens de periode van 90 dagen mogen de betrokkenen geen enkele activiteit uitvoeren die gerelateerd is aan voetbal, zowel op nationaal als internationaal niveau. Na die periode kan er een bijkomende schorsing volgen, die maximum 45 dagen mag bedragen. De schorsing van Blatter én Platini houdt in dat de kopstukken van FIFA en UEFA, de twee grootste voetbalfederaties ter wereld, uit hun functie zijn ontheven. Een nooit geziene situatie.

De schorsing van Blatter en Platini heeft voor beide voetbalbobo's drastische gevolgen. Allereerst moeten ze hun kantoor in respectievelijk het FIFA- en UEFA-hoofdkwartier leegmaken. Daarnaast krijgen ze een stadionverbod opgelegd voor alle officiële voetbalduels. Tenslotte mogen ze zich in het openbaar niet meer van hun titel van FIFA- of UEFA-voorzitter bedienen. Voor Platini komt daar nog bij dat hij niet aanwezig mag zijn op de loting voor het EK 2016 in Frankrijk, die op 12 december in Parijs plaatsvindt. De schorsing komt er nadat het Zwitserse gerecht vorige maand een strafrechtelijke procedure opende tegen Blatter op verdenking van corruptie, wanbeheer en verduistering. De FIFA-voorzitter zou onder meer in 2011 een verdachte betaling van 1,8 miljoen euro hebben overgemaakt aan UEFA-voorzitter Michel Platini.

Bewuste lek
Vlak voor het nieuws van zijn schorsing reageerde UEFA-voorzitter Michel Platini in een communiqué al op berichten dat hij mogelijk voor 90 dagen uit zijn functie zou worden ontzet. "Als het klopt wat gisteren naar buiten is gekomen over de intenties van de Ethische Commissie van de FIFA, dan zal ik niet rusten tot de waarheid is geweten", aldus de Fransman. "Dit is een bewuste lek in een poging om mijn reputatie te beschadigen. Ik heb altijd in eer en geweten gehandeld. Vanochtend heb ik de brieven met steunbetuigingen opgestuurd die nodig zijn voor mijn kandidatuur voor het FIFA-voorzitterschap."

Geen kans gegeven

Ook Sepp Blatter reageerde intussen op zijn schorsing. "De Ethische Commissie heeft de ethische en disciplinaire code van de FIFA niet gevolgd. Zij hebben mij geen kans gegeven om uitleg te geven bij de feiten", liet de Zwitser via zijn advocaten weten. "De Ethische Commissie heeft zich voor zijn beslissing gebaseerd op foutieve interpretatie van de onderzoeksdaden in Zwitserland. Het Zwitserse gerecht heeft wel een strafrechtelijk onderzoek geopend, maar geen klacht neergelegd tegen de voorzitter. De Zwitserse aanklager zal zijn zaak dus moeten laten vallen, als er geen bewijzen gevonden worden. Sepp Blatter kijkt ernaar uit de kans te krijgen om aan te tonen dat hij geen strafbare feiten gepleegd heeft."

Blatter niet in beroep
Sepp Blatter gaat niet in beroep tegen de schorsing van negentig dagen die hij opgelegd kreeg, zo bevestigde zijn adviseur Klaus Stöhlker aan het Duitse persagentschap DPA. Volgens Stöhlker zou een beroep toch niets uithalen. "Dit gebeurt allemaal in zijn veertigste werkjaar bij de FIFA. Hij had het liever anders gezien, maar maakt zich niet te veel zorgen. Blatter verheugt zich op drie maanden vakantie. Die heeft hij ook echt verdiend. Hij was erg kalm toen hij het nieuws vernam. Blatter staat nu buiten de lijnen, maar keert terug over negentig dagen en dan moet hij het FIFA-congres voorbereiden", besloot de adviseur. "Dit is niet het einde. Hij zal het laatste woord hebben.

Ook Chung geschorst

De kans dat Michel Platini ooit FIFA-voorzitter wordt, lijkt met deze nieuwe wending zo goed als onbestaande. Een andere gegadigde, de Zuid-Koreaan Chung Mong-joon, mag zijn ambities op de FIFA-troon ook in de koelkast steken. De Ethische Commissie, onder leiding van de Duitser Hans-Joachim Eckert, legde Chung een schorsing op van liefst zes jaar, naast een boete van 100.000 Zwitserse frank. De gewezen vice-voorzitter van de FIFA wordt ervan verdacht dat hij stemmen heeft gekocht voor het WK-bid van Zuid-Korea voor 2022.

Opvolgers
De voorlopige leiding van de FIFA komt door het opzijzetten van Blatter en Valcke in handen van de Kameroener Issa Hayatou, voorzitter van de Afrikaanse voetbalfederatie. Die stelde wel meteen duidelijk dat hij géén kandidaat is voor de opvolging van Blatter. "Ik ben hier enkel ad interim. Op het Buitengewoon Congres van 26 februari 2016 wordt er een nieuwe voorzitter gekozen en ik zal dan geen kandidaat zijn", liet de 69-jarige Kameroener weten in een officiële mededeling van de Wereldvoetbalbond. "De FIFA blijft zich inzetten voor de hervormingen en wil volledige medewerking verlenen aan de autoriteiten", aldus Hayatou. Bij de UEFA lijkt de Spaanse bondsvoorzitter Angel Maria Villar tijdelijk de honneurs te moeten waarnemen.

Opmerkelijk is dat beide heren niet van onbesproken gedrag zijn. Villar, eerste vice-voorzitter bij de UEFA, zou zelf het voorwerp vormen van een onderzoek door de Ethische Commissie, inzake het gezamenlijke bod van Spanje en Portugal voor het WK 2018. Hayatou (69) werd in 2011 dan weer op de vingers getikt door het Internationaal Olympisch Comité (IOC) vanwege dubieuze betalingen door ISL, het marketingbureau van de FIFA dat in 2001 failliet ging.

AFP
Sepp Blatter met links van hem Jérôme Valcke, die als secretaris-generaal van de FIFA werd opzijgezet.
AFP Sepp Blatter met links van hem Jérôme Valcke, die als secretaris-generaal van de FIFA werd opzijgezet.