"Warner stopte 10 miljoen dollar voor voetbalcentra in eigen zak"

REUTERS
De tien miljoen dollar die Zuid-Afrika overmaakte voor projecten in het Caribisch gebied, kwamen vooral terecht bij fraudeverdachte Jack Warner uit Trinidad en Tobago. De voormalig vicepresident van de FIFA gebruikte daarvan 1,6 miljoen dollar om creditcards en leningen af te betalen, schrijft de BBC.

De Britse zender onderzocht waar het geld, omgerekend ruim 9 miljoen euro, terechtkwam. Uit transactiegegevens blijkt dat er inderdaad in termijnen tien miljoen is overgemaakt vanuit wereldvoetbalbond FIFA naar de Noord-Amerikaanse bond Concacaf. Warner, verdachte in het recente omkoopschandaal, leidde die bond.

Het Zuid-Afrikaanse geld had gebruikt moeten worden voor projecten, zoals opleidings- en voetbalcentra. Maar het verdween vooral in de zakken van Warner, deels via bedrijven en deels rechtstreeks. Zo kwam er bijvoorbeeld 4,86 miljoen dollar terecht bij supermarktketen JTA. Dat geld zou in lokale valuta weer zijn teruggevloeid naar Warner.

REUTERS

Eindeloos
De BBC heeft bovendien een hele lijst met creditcard betalingen van Warner die zijn afgelost met het geld dat werd overgemaakt door de Zuid-Afrikanen. De grootste betaling was 87.000 dollar. Zuid-Afrika hield altijd vol dat er het geld was bedoeld voor de projecten, en niet als smeergeld. Het land kreeg in 2004 het WK voetbal 2010 toegewezen. De betalingen werden gedaan in 2008 en 2009.

Warner wordt inmiddels gelinkt aan een schijnbaar eindeloze reeks fraudegevallen binnen de voetbalwereld en de binnenlandse politiek van Trinidad en Tobago.

REUTERS