"Vergelijking FIFA-corruptie en beleid Belgische bond gaat totaal niet op"

De vergelijking tussen de corruptie bij de FIFA en het financiële wanbeleid bij de Belgische voetbalbond "gaat totaal niet op". "Bij ons zijn er inderdaad bepaalde zaken verkeerd gelopen, maar daar hebben we ook gevolgen aan gekoppeld." Dat zei de Belgische bondsvoorzitter François De Keersmaecker vanavond in Terzake.

De Keersmaecker was gisteren compleet verrast door het ontslag van FIFA-voorzitter Sepp Blatter. "Te meer omdat de kritiek al jaren bestond en Blatter daar nooit gevolg aan heeft gegeven. Op het congres klonk het ook zeer combattief en triomfalistisch. Het contrast met gisteren was enorm groot." Volgens De Keersmaecker kan het niet anders dan dat er nieuwe elementen zijn opgedoken in het Amerikaanse onderzoek naar corruptie bij de wereldvoetbalbond.

"Bij FIFA nooit iets ondernomen"

De Belgische bondsvoorzitter wilde in de Terzake-studio niet horen van vergelijkingen tussen de KBVB en de FIFA. "Bij de FIFA gaat het om corruptie en steekpenningen. Bij ons zijn er wel bepaalde zaken verkeerd gelopen, maar we hebben die systemen onderzocht en middelen opgezet om die in de toekomst te vermijden. We hebben nu een doorgedreven controle van de financiële uitgaven. Bij FIFA daarentegen heeft men nooit iets ondernomen."

Volgens De Keersmaecker is hij zelf nooit benaderd bij de bid voor het WK 2018, waar ook België en Nederland samen aan deelnamen. "Dat zeg ik met de hand op het hart."

'We hebben nu een doorgedreven controle van de financiële uitgaven'

Bondsvoorzitter Francois De Keersmaecker

"UEFA kan niet alles beslissen"

De Keersmaecker hoopt dat bij het volgende verkiezingscongres de Europese landen eensgezinder zullen optreden dan vorige week vrijdag, toen niet alle UEFA-landen voor prins Ali hebben gestemd. "Het zou best zijn dat de volgende voorzitter een Europeaan is, maar dat zal zeer moeilijk zijn. Platini zou het beste zijn, als hij het wil." Toch moeten de Europeanen zich geen illusies maken. "We mogen niet denken dat we alles kunnen beslissen. We hebben maar een kwart van de stemmen. We zijn wel de rijksten en hebben het meeste invloed, maar dat brengt ook veel jaloezie met zich mee."Video