"Spelers kregen 10.000 dollar om Messi niet te blesseren"

REUTERS
Het FIFA-corruptieschandaal zorgt opnieuw voor beroering binnen de voetbalwereld. En wéér is het Ierland dat vol in de schijnwerpers komt te staan. Volgens de Argentijnse krant 'La Nacion' zouden Ierse internationals elk 10.000 dollar ontvangen hebben om Lionel Messi niet te blesseren tijdens een oefeninterland in augustus 2010. Pikant detail: de oefeninterland tegen Argentinië zou mee opgezet zijn door de FIFA om Ierland gunstig te stemmen nadat het land het WK 2010 aan zijn neus zag voorbijgaan door de handsbal van Thierry Henry, waarna Gallas kon scoren. Begin deze maand kwam al aan het licht dat de FIFA de Ieren vijf miljoen euro had aangeboden om een klacht tegen de omstreden goal te laten vallen.

Volgens 'La Nacion' was het Julio Grondona, in 2010 Argentijns bondsvoorzitter en senior vice-voorzitter bij de FIFA, die bij FIFA-voorzitter Sepp Blatter een oefeninterland suggereerde tussen Ierland en Argentinië. Het prestigieuze duel zou niet alleen het nieuwe Aviva Stadium in Dublin op passende wijze inhuldigen. Grondona liet Blatter ook verstaan dat Ierland daarmee zou kunnen 'gekalmeerd' worden na de onverkwikkelijke afloop van het WK-barrageduel tegen Frankrijk.

Vijf miljoen
De wedstrijd tussen Ierland en Argentinië werd vastgelegd op 11 augustus 2010. Enig probleem: FC Barcelona, de club van Lionel Messi, bevond zich op dat moment op rondreis doorheen Azië. Barça stelde het allerminst op prijs dat zijn sterspeler een oefeninterland moest afwerken en beriep zich op een clausule in het contract van Messi. Die stelde dat de club vijf miljoen dollar zou incasseren in geval Messi iets zou overkomen tegen Ierland. Dat bedrag eventueel moeten ophoesten zag Grondona niet zitten. In de plaats bood hij elke Ierse speler 10.000 dollar aan, met de belofte om Messi niet te blesseren. Argentinië won het duel met 0-1 dankzij een doelpunt van Angel Di Maria. Messi werd iets voor het uur gewisseld.

Furieus
Of de betalingen aan de Ierse spelers effectief zijn uitgevoerd, is niet geweten. Grondona zelf kan het niet meer vertellen. Hij overleed vorig jaar op 82-jarige leeftijd. De Ierse voetbalbond reageerde intussen furieus op de beschuldigingen en overweegt gerechtelijke stappen tegen de Argentijnse krant. "Deze beschuldigingen zijn op niets gebaseerd", aldus de Ierse bond. "De wedstrijd tegen Argentinië stond al vastgelegd in onze agenda vóór we weet hadden van de barrageduels tegen Frankrijk. Wij overleggen momenteel met onze juridische adviseurs en stappen mogelijk naar de rechtbank."

Julio Grondona, destijds Argentijns bondsvoorzitter.
REUTERS Julio Grondona, destijds Argentijns bondsvoorzitter.
AP
EPA