"Rusland en Qatar kunnen hun WK voetbal verliezen"

Domenico Scala
REUTERS Domenico Scala
Het blijft stormen bij FIFA. Nu heeft Domenico Scala, de onafhankelijke voorzitter van het auditcomité van FIFA, in de Zwitserse krant Sonntagszeitung verkondigd dat serieus overwogen wordt om de wereldkampioenschappen voetbal in Rusland (2018) en Qatar (2022) 'af te pakken'. Dat schrijft Le Monde.

"Als het bewezen wordt dat de toekenning van het WK aan Rusland en Qatar enkel en alleen berust op gekochte stemmen, dan komen die attributies in aanmerking om 'geschrapt' te worden", stelt Scala, er vlug aan toevoegend dat "op dit moment, die bewijzen (nog) niet gevonden zijn."

Na de aankondiging van het ontslag van Sepp Blatter werd Domenico Scala (50) aangesteld om een institutioneel FIFA-hervormingsprogramma in de steigers te zetten. Scala, onbekend bij het grote publiek, had eerder het kiesproces van de nieuwe FIFA-voorzitter in 2015 in goede banen geleid.

Het Amerikaanse gerecht heeft niet officieel aangekondigd dat ze een onderzoek heeft ingesteld naar de WK-toekenningen in 2018 en 2022, waarvan Rusland en Qatar ervan verdacht worden om die beïnvloed te hebben.