"Qatar betaalde 1,6 miljoen euro aan Afrikaanse bond om project voor te stellen"

REUTERS
De organisatie van het WK voetbal van 2022 in Qatar heeft in januari 2010 een bedrag van 1,6 miljoen euro overgemaakt aan de Afrikaanse voetbalbond CAF om zijn project voor het toernooi voor te stellen. Dat verklaarde Issa Hayatou, het hoofd van de CAF, in een interview met het weekblad Jeune Afrique. "Van corruptie was dus helemaal geen sprake", verzekert Hayatou.

"De Qatarezen hebben ons het geld aangeboden opdat ze hun plannen voor het WK van 2022 uit de doeken konden doen op het congres dat in 2010 in Luanda georganiseerd werd naar aanleiding van de Afrika Cup", aldus Hayatou. "Het geld was dus in geen geval bedoeld om de stem van de CAF binnen te rijven. Ik heb dan ook meteen het Uitvoerend Comité van de CAF samengeroepen om te verzekeren dat het geld van Qatar ons nergens toe verplichtte en ik weet zeker dat ieder lid eerlijk heeft gestemd."

Reactie op beschuldigingen
Hayatou reageert zo voor het eerst op de beschuldigingen van klokkenluider Phaedra Almajid, een voormalig medewerkster van de WK-kandidatuur van Qatar. In december 2014 verklaarde Almajid dat ze erbij was toen Hayatou werd omgekocht door het bidcomité van haar land. "Die vrouw zegt maar wat", aldus Hayatou. "Wij hebben haar gevraagd om bewijzen naar voren te brengen, maar dat kan ze niet, omdat die er niet zijn."

REUTERS
AP
EPA