"Opstappen Blatter heeft geen invloed op strafprocedure"

AP
Het opstappen van Joseph Blatter als FIFA-voorzitter "heeft geen invloed op de lopende strafprocedure". Dat maakte de Zwitserse procureur-generaal bekend. Verder werd beklemtoond dat Blatter op dit moment geen verdachte is in het strafonderzoek in Zwitserland naar mogelijke corruptie bij de toewijzing van de WK's 2018 en 2022.

"De procureur-generaal heeft een strafonderzoek geopend tegen onbekenden op basis van vermoedens van mismanagement en het witwassen van geld", zo klinkt het. "Daarom is Joseph S. Blatter geen verdachte. Zijn aftreden heeft dan ook geen invloed op de strafprocedure."

Verder stelde de Amerikaanse regering, bij monde van de woordvoerster van het ministerie van Buitenlandse Zaken, dat het Blatter niet gedwongen heeft om af te treden. "De Verenigde Staten hebben geen standpunt wat betreft de vraag wie de voorzitter van de FIFA moet zijn. Ik heb de neiging om het American football wat meer aandacht te geven", reageerde Marie Harf laconiek.

De Amerikaanse justitie liet vorige week verschillende FIFA-officials oppakken. In totaal werden 14 personen op verdenking van corruptie aangeklaagd.