"Duitsland leverde raketwerpers om WK 2006 binnen te halen"

FIFA-voorzitter Sepp Blatter met Franz Beckenbauer, in 2006 voorzitter van het WK-organisatiecomité.
AFP FIFA-voorzitter Sepp Blatter met Franz Beckenbauer, in 2006 voorzitter van het WK-organisatiecomité.

Een nieuwe dag, een nieuwe onthulling in het FIFA-schandaal dat de voetbalwereld nu al ruim een week in rep en roer zet. De Duitse regering zou in het jaar 2000 wapens geleverd hebben aan Saoedi-Arabië om de stem van dat land af te kopen in de strijd om het WK 2006. Dat meldt de doorgaans goed ingelichte Duitse krant 'Die Zeit'.

Volgens 'Die Zeit' ging het bij de wapenleveringen om raketwerpers, een wapen waarmee aangedreven projectielen kunnen gelanceerd worden. Na overleg tussen de Duitse voetbalbond en de Duitse regering, die toentertijd geleid werd door bondskanselier Gerhard Schröder, werd besloten tot de wapenleveringen die Saoedi-Arabië moesten paaien om voor Duitsland te stemmen bij de toewijzing van het WK. "Duitsland heeft destijds inderdaad kortstondig het wapenembargo tegen Saoedi-Arabië opgeheven", bevestigt Guido Tognoni, voormalig vertrouwensman van uittredend FIFA-voorzitter Sepp Blatter.

De steun van de rijke oliestaat bleek nadien cruciaal geweest te zijn voor de Duitse kandidatuur. Duitsland haalde het in de derde stemronde nipt met 12-11 van Zuid-Afrika, de enig overgebleven tegenkandidaat, en mocht het WK 2006 organiseren. Engeland en Marokko waren in de vorige twee stemrondes al afgevallen.