"Bij gebrek overtuigende kandidaat blijft Blatter FIFA-voorzitter"

Blatter overweegt om zijn belofte om af te treden terug te draaien, zegt een voormalig adviseur.
PHOTO_NEWS Blatter overweegt om zijn belofte om af te treden terug te draaien, zegt een voormalig adviseur.
Sepp Blatter wil aanblijven als er 'geen overtuigende kandidaat' is om hem te vervangen. Dat heeft een van zijn naaste adviseurs aan Sky News laten weten. De FIFA-voorzitter beloofde eerder deze maand om volgend jaar af te treden.

Klaus Stöhlker, die Blatter adviseerde tijdens zijn succesvolle kandidaatschap voor het FIFA-voorzitterschap, zei dat Blatter overweegt om zijn belofte om af te treden terug te draaien. Stöhlker benadrukte overigens dat hij geen officiële woordvoerder is.

Stöhlker: 'Op dit moment is er geen overtuigende kandidaat om Blatter te vervangen op het niveau van kwalificaties, talen, contacten en kennis van het voetbal. Zolang die er niet is, zal Blatter zich opnieuw verkiesbaar willen stellen. Hij heeft vanuit Azië en Afrika steunbetuigingen ontvangen en beslist nu wat zijn volgende stap zal zijn.'

Andere personen die zich mogelijk kandidaat stellen voor de functie zijn UEFA-voorzitter Michel Platini en de Jordaanse prins Ali, die onlangs nog de verkiezingen verloor van Blatter. Veel Aziatische en Afrikaanse landen steunen Blatter nog onvoorwaardelijk. 

De FBI en de Zwitserse inlichtingendienst onderzoeken momenteel corruptiepraktijken bij de FIFA.Interpol

Op dit moment is er geen overtuigende kandidaat om Blatter te vervangen op het niveau van kwalificaties, talen, contacten en kennis van het voetbal. Zolang die er niet is, zal Blatter zich opnieuw verkiesbaar willen stellen'

Klaus Stöhlker, adviseur Blatter

Interpol

De vorige week in opspraak geraakte politieorganisatie Interpol heeft vandaag laten weten ongeveer een kwart van het geld dat ze van de FIFA hebben gekregen terug te geven. Dat meldt de nieuwswebsite Politico. Afgelopen vrijdag besloot de internationale politieorganisatie al te stoppen met de financiële steun die het kreeg van de FIFA.

In 2011 sloten de twee organisaties een tienjarig samenwerkingsverband ter bestrijding van omkoping in het voetbal. Interpol zou de komende tien jaar 20 miljoen euro van de FIFA krijgen. Tot dusverre hebben ze daar 11 miljoen van ontvangen. Aangezien het grootste gedeelte van het geld al is uitgegeven, geeft Interpol 3 miljoen van de financiële steun terug aan de wereldvoetbalbond. 

Interpol raakte vorige week in opspraak door de samenwerking met de FIFA. De onafhankelijkheid van de organisatie kwam ter discussie te staan, omdat Interpol verzuimde de corruptie bij de FIFA aan het licht te brengen en amper een rol speelde in het grootschalige onderzoek dat momenteel loopt, waar de FBI en de Zwitserse inlichtingendienst het voortouw in namen.

Het is niet de eerste keer dat er vraagtekens worden gezet bij afspraken van Interpol met 'externe partijen'. Eerder stortte tabaksgigant Philip Morris 15 miljoen euro op de rekening van Interpol, om illegale tabakshandel tegen te gaan. Ook onderhoudt de organisatie al jaren nauwe banden met grote farmaceutische bedrijven.