"Beckenbauer ondertekende contract met Warner vier dagen voor WK-toewijzing"

EPA
De Duitse voetballegende Franz Beckenbauer heeft in 2000 vier dagen voor de stemming voor de toewijzing van het WK 2006 een contract getekend met de omstreden Jack Warner, die de CONCACAF (de voetbalbond van Noord- en Midden-Amerika en de Caraïben) vertegenwoordigde. Dat zeggen de Duitse interim-bondsvoorzitters Rainer Koch en Reinhard Rauball. In de overeenkomst zouden er meerdere diensten aan Warner beloofd zijn. Het is onduidelijk of deze ook uitgevoerd werden. Volgens de Duitse krant Bild werd er een geldbedrag beloofd.

Beckenbauer gaf onlangs in een geschreven verklaring al toe dat hij een fout maakte bij het bidproces voor de organisatie van het WK 2006. De 70-jarige Duitser, die aan het hoofd stond van de WK-organisatie en ook de Duitse kandidatuur leidde, verzekerde echter dat er geen stemmen gekocht werden.

6,7 miljoen
Duitsland betaalde in de aanloop naar de toewijzing van het WK naar verluidt 6,7 miljoen euro aan de Wereldvoetbalbond, met als voorwaarde dat de Duitse voetbalbond bij een eventuele toewijzing 250 miljoen Zwitserse frank (230 miljoen euro) van de FIFA zou krijgen voor de organisatie. Voormalig Duits bondsvoorzitter Wolfgang Niersbach verklaarde dat Beckenbauer die overeenkomst bereikte met FIFA-voorzitter Sepp Blatter. Die ontkent dan weer dat hij daar met Beckenbauer over sprak. Niersbach stapte gisteren alvast op als voorzitter van de Duitse bond. De 64-jarige Niersbach verklaarde na een bestuursvergadering van de DFB dat hij zijn politieke verantwoordelijkheid neemt na de hetze die ontstond over de toekenning van het WK.

Zwarte kas
Volgens het Duitse blad Der Spiegel kwam de 6,7 miljoen uit een zwarte kas, die gebruikt werd om de stemmen van vier Aziatische FIFA-leden te kopen. Via de FIFA zou het geld weer doorgesluisd zijn naar Adidas-baas Robert Louis-Dreyfus, die het geld ter beschikking had gesteld. De inmiddels overleden ex-hoofdaandeelhouder van Standard zag het WK wegens commerciële belangen graag naar Duitsland gaan. Duitsland haalde het WK 2006 binnen door in de stemming favoriet Zuid-Afrika met 12-11 te verslaan.