FIFA neemt schorsing van ex-makelaar Lukaku over, maar: “Mino? Die mag alleen even niet op de foto”

De controversiële spelersmakelaar werkte een tijdje voor Romelu Lukaku.
rv De controversiële spelersmakelaar werkte een tijdje voor Romelu Lukaku.
Mino Raiola, een van de meest invloedrijke zaakwaarnemers in het voetbal, mag zich ook van de FIFA tot 9 augustus niet meer inlaten met transfers. De wereldvoetbalbond heeft de schorsing van de Italiaanse voetbalbond overgenomen. Ook zijn neef Vicenzo is geschorst, zij het een maand minder lang.

Matthijs de Ligt, Paul Pogba, Hirving Lozano, Zlatan Ibrahimovic, Marco Verratti, Gianluigi Donnarumma, Mario Balotelli, Blaise Matuidi en Moise Kean: we kunnen nog even doorgaan, maar onder andere dit mooie lijstje topvoetballers zitten in de portefeuille van Mino Raiola, Italiaans/Nederlands makelaar, geboren op 6 november 1967 in Nocera Inferiore bij Napels. Moeten zij nu vrezen niet van club te kunnen veranderen deze zomer? Zo’n vaart lijkt het niet meteen te lopen.

Matthijs de Ligt wordt vertegenwoordigd door het kantoor van Raiola.
VI Images Matthijs de Ligt wordt vertegenwoordigd door het kantoor van Raiola.

Eerst nog dit: zowel de Italiaanse bond als de FIFA geven geen verklaring waarom Raiola geschorst is. De agent werd de vraag gesteld door het Eindhovens Dagblad en de Nederlander zei toen dat hij het zelf ook niet wist. “Ik heb geen motivatie gekregen” zei hij. “Je kunt me er drieduizend vragen over stellen, maar ik weet oprecht niet wat er speelt. Ik denk dat mijn kritiek op hun rol in de slechte staat van het Italiaanse voetbal alsmede hun rol in het racisme mij niet wordt vergeven”, aldus Raiola.

afp

In Italië speculeert men dat de schorsing mogelijk het gevolg is van de transfer van Gianluca Scamacca. Die verhuisde in 2015 van de jeugd van AS Roma naar die van PSV. De boomlange spits flopte in Nederland en speelt nu bij de Italiaanse eersteklasser Sassuolo. Al wordt er in Nederland getwijfeld aan die hypothese. “Bij mijn weten is Raiola hem pas ongeveer anderhalf jaar later gaan begeleiden”, vertelt de Nederlandse zakenman Stephan Popelier aan het Eindhovens Dagblad. Popelier was destijds betrokken de transfer van Scamacca, maar deed dat in samenwerking met een concurrent van Raiola: Dario Paolillo.

Raiola met Balotelli.
photo_news Raiola met Balotelli.

Maar moet De Ligt zijn droomtransfer nu vergeten, of kan ‘Chucky’ Lozano straks eventueel niet van PSV naar Napoli? “Volgens de regels kan een transfer niet, nee”, stelt Mikos Gouka van het Nederlandse Algemeen Dagblad. “Of in elk geval niet naar Engeland, want daar sluit de transfermarkt al wanneer de schorsing van Raiola nog doorloopt. Maar andere zaakwaarnemers halen desgevraagd hun schouders op. Het gaat hier om persoonlijke schorsingen. Zijn kantoor kan verder werken en met onder meer de gerespecteerde José Fortes Rodriguez, sinds mei 2015 compagnon van Raiola, heeft hij iemand in huis die deals ook officieel kan afronden. ‘Mino? Die mag alleen even niet op de foto’, zegt een collega-zaakwaarnemer. ‘Verder stelt het allemaal niet zoveel voor.’”

“Raiola kan nog altijd bellen en mailen. Maar als er officiële plichtplegingen zijn, moet hij wegblijven. Nogmaals, dan staat De Ligt maar naast bijvoorbeeld voormalig AZ-speler Fortes Rodriguez en de voorzitter van pakweg Barcelona, Juventus of Paris Saint-Germain. Voor Raiola maakt het allemaal niet zoveel uit, hij hoeft geen naam meer te maken in het wereldje.”

In het San Siro naast Ibrahimovic.
BELGAIMAGE In het San Siro naast Ibrahimovic.Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.