Exclusief voor abonnees

Fernando Ricksen lijdt aan ALS, maar: “Ik ben nog niet klaar om te gaan”

Fernando Ricksen (42) brengt de laatste periode van zijn leven door in een hospice in Schotland. De enige verzetjes van de oud-prof, die lijdt aan de spierziekte ALS, zijn de ‘meet and greets’ met Rangers-fans, die hem aanbidden. AD Sportwereld bezocht zo’n bijeenkomst.

Het is een soort bedevaart, maar dan wel op z’n Schots. Aan grote lange tafels in een zweterig evenementenzaaltje in Glasgow stampvoeten deze laatste vrijdag van februari stevige Rangers-fans ongeduldig onder de tafel. Zometeen wordt hun held binnengereden. Een vechter zoals ze zelf zouden willen zijn. Opgedirkte vrouwen hebben hun kortste rokjes aangetrokken en getatoeëerde armen hijsen alvast de ene pul bier na de ander naar binnen als ‘Simply the best’ klinkt en de hoofdpersoon van de avond wordt binnengereden in een rolstoel.

Als Fernando Ricksen achter een tafel plaatsneemt, het hoofd vaak half hangend omdat de nek-spieren het hoofd niet meer kunnen dragen, nemen ze massaal foto’s. Ook al moet zijn vrouw Veronika tussendoor het slijm van zijn mond afvegen met een slabbetje. Sommigen kussen hevig geëmotioneerd zijn hoofd. Ook als de presentator van de avond zegt dat ze hem beter niet kunnen aanraken. Op het gezicht van Ricksen is een soort van vrolijke grimas te ontwaren. We zien ogen die spreken. Zeker na de smakelijke anekdotes over helikopters, zuipfestijnen en ondeugendheden die hij oplepelt via zijn spraakcomputer. Deze aandacht, ook dat is waar hij nog voor leeft.

Fernando Ricksen op een fanbijeenkomst.
Jamie Williamson Fernando Ricksen op een fanbijeenkomst.

Je hebt 21% van dit artikel gelezen

Lees je graag alle artikels op HLN?

Krijg nu 1 maand onbeperkt en gratis toegang tot alle artikels.

Ik wil toegang
Digitaal abonnement HLNDigitaal abonnement HLN1ste maandgratis

Stop of pauzeer wanneer je wil

  • Onbeperkt toegang tot alle artikels
  • Iedere week gratis tickets en straffe kortingen1 reactie

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Marc Van Horebeek

    Kloteziekte die mijn vader ook laf gepakt heeft.

Video