Wat een nachtmerrie! Bloednerveus Feyenoord zwaar de boot in tegen kleine broer Excelsior en dus nog GEEN kampioen

Tienduizenden Feyenoord-supporters volgden in de Kuip de uitwedstrijd op grote beeldschermen. De teleurstelling bij de fans is enorm.
ANP Tienduizenden Feyenoord-supporters volgden in de Kuip de uitwedstrijd op grote beeldschermen. De teleurstelling bij de fans is enorm.
Wat een gigantisch feest en een historische dag moest worden voor Feyenoord is uitgedraaid op een vernederende anticlimax van jewelste. De trotse Rotterdamse volksclub ging op bezoek bij stadsgenoot en klein broertje Excelsior met 3-0 onderuit. 3-0, u leest het goed! Met het schaamrood op de wangen dropen spelers en fans af. De titel is nog niet binnen, al zeker niet omdat Ajax in eigen huis Go Ahead Eagles met 4-0 inblikte. Gelukkig volgt voor leider Feyenoord, dat nog één puntje voorsprong telt, volgende week een nieuwe kans om de titel te pakken.

Heel wat jonge fans van Feyenoord waren nog niet geboren of zaten nog in de pampers toen hun geliefde club in 1999 de laatste landstitel veroverde. Maar zie, na een miserabele tocht van 18 jaar in de woestijn later kon het vandaag eindelijk gebeuren. Een overwinning tegen stadsgenoot SVB Excelsior volstond op twee speeldagen van het einde altijd voor de grote verlossing. Knotsgekke taferelen in Rotterdam voor de aftrap, met een bomvolle Kuip die op een reusachtig (kubus)scherm toekeek wat er gebeurde op Woudestein. Alles was in gereedheid gebracht voor een ongezien feest.

Ondanks de luidruchtige steun van een trouw legioen(tje) bakte een bloednerveus Feyenoord er in de eerste helft bitter weinig van tegen de buren die niet van plan waren om cadeautjes uit te delen. Vooral Nigel Hasselbaink was een gesel voor de rood-witten, die via Vilhena en Kongolo weliswaar de beste kansen versierden. 0-0 bij de rust, de in kampioenensfeer vertoevende fans waren ineens niet meer zo zeker van hun zaak. Het zou toch niet zeker? Ajax stond intussen al afgetekend 3-0 voor tegen hapklare brok Go Ahead Eagles.

Het stressmetertje liep minuut na minuut wat hoger op bij alles wat Feyenoord is en tien minuten na rust viel de hemel helemaal op het hoofd van de ploeg van Giovanni van Bronckhorst. De ongrijpbare gesel Hasselbaink, neefje van Jimmy Floyd, dook vervaarlijk alleen op voor Brad Jones en maakte het koelbloedig af. 1-0, wat een domper. En amper drie minuten later werd het nog wat stiller bij de aanhang van 'De Trots van Zuid' toen Stanley Elbers er met een intikkertje 2-0 van maakte.

De opwarmende ervan rot Dirk Kuyt, noem hem gerust een clubicoon, geloofde zijn ogen niet en probeerde vanaf de zijlijn het vuur opnieuw aan te wakkeren. Tevergeefs, zijn ploegmaats waren het noorden helemaal kwijt en tot overmaat van ramp volgde een klein halfuur voor tijd de pijnlijke 3-0. Ryan Koolwijk krulde een vrije trap enig mooi in de bovenhoek. Was dit echt aan het gebeuren? Dit scenario had werkelijk niemand zien aankomen. Wat een tragedie.

De o zo vurige fans geloofden hun ogen niet en verlieten een kwartier voor tijd al ontgoocheld het stadion. Met deze wanprestatie van hun 'clubbie' konden ze écht niet leven. Wat een lange feestnacht moest worden, draaide uit op een ware nachtmerrie. Volgende week wacht gelukkig nog een herkansing thuis tegen Heracles uit Almelo. Dan is het van moeten want Ajax komt door een makkelijke 4-0 terug tot op een puntje. De grote vijand uit Amsterdam moet volgende week op bezoek bij Willem II. Het kan nog een thriller worden bij onze noorderburen. In De Kuip en omstreken branden ze nog wat extra kaarsen.

ANP
ANP
ANP
Photo News
anp
ANP
Photo News
Photo News
ANP
ANP
Photo News
anp
ANP
ANP
ANP