Twente knikkert PSV uit titelrace (maar veel aandacht gaat naar oproep stadionspeaker)

Enes Ünal (ex-Genk) was andermaal trefzeker voor Twente
ANP Pro Shots Enes Ünal (ex-Genk) was andermaal trefzeker voor Twente
PSV mag zijn titelambities helemaal opbergen. De Eindhovenaren gaven vandaag in de slotseconden een voorsprong uit handen in Enschede tegen FC Twente (2-2). De manschappen van coach Phillip Cocu hebben, met nog vijf speeldagen te gaan in de Eredivisie, zeven punten minder dan leider Feyenoord en vier minder dan Ajax - de nummer twee.

Het was een tamelijk surrealistisch beeld, een klein kwartier voor het einde bij FC Twente-PSV. De bezoekers van de Grolsch Veste werden verzocht het stadion 'in alle rust te verlaten vanwege een politieonderzoek'. Later bleek dit, volgens FOX Sports, om een onderzoek naar drugshandel te zijn. Ondertussen voetbalden beide ploegen gewoon door. Met uiteindelijk een voor de regerend landskampioen duur puntenverlies tot gevolg.

Door het late puntenverlies in de onrustige Grolsch Veste is plek twee, die recht heeft op de voorronde van de Champions League, ver weg voor de Brabanders. Een frommelgoal van Hector Moreno (na goed verlengen Siem de Jong) leek kort na de pauze de beslissing te brengen in een tweede helft, die golvend op en neer was gegaan. Maar Bersant Celina schoot FC Twente in blessuretijd naar 2-2.

De eerste 45 minuten waren al even sprankelend geweest. Met een PSV dat veelal op de Twentse helft vertoefde, maar via de counter een aantal dreigende aanvallen moest incasseren. Meestal onder aanvoering van uitblinker (en ex-Genkenaar) Enes Ünal, die al vroeg in de wedstrijd fraai en koeltjes de score openende en daarmee al weer zijn 15e competitiegoal aantekende. De Turkse spits deed wat Marco van Ginkel even daarvoor naliet aan de andere kant na een fout van FC Twente-verdediger Jos Hooiveld.

ANP Pro Shots
Ünal scoorde al zijn 16de treffer van het seizoen
ANP Pro Shots Ünal scoorde al zijn 16de treffer van het seizoen
Photo News

Kletterend applaus

De 1-1 van PSV was al van een zelfde schoonheid. Jürgen Locadia, kort daarvoor ook al dichtbij de gelijkmaker, rondde stijlvol af na een uitstekende Eindhovense aanval. Iets waarin Celina (inzet tot corner verwerkt), Unal (kopbal) en Joachim Andersen (paal) later niet in slaagden namens de thuisclub.

Maar aangename pot voetbal was het in Enschede zeker en vast, dik negentig minuten aan een stuk. Vandaar het kletterende applaus dat na afloop neerdaalde vanaf de tribunes waarop bij het laatste fluitsignaal nog mensen zaten. FC Twente had geboden waar toeschouwers voor kwamen: spektakel. En wat de meegereisde PSV-fans-betreft: zij kunnen het landskampioenschap nu wel vrijwel zeker vergeten.

ANP Pro Shots
ANP Pro Shots

"Signalen van drugshandel"

De politie is vanavond bezig met een onderzoek naar mogelijke drugshandel in het supportershome van VakP in stadion de Grolsch Veste van FC Twente in Enschede. In het honk zijn drugs aangetroffen. "Het onderzoek wordt voortgezet", aldus de politie.

De actie, waarbij ook drugshonden werden ingezet, startte net na het begin van de tweede helft. Het supportershome van VakP werd vanwege de actie gesloten, aldus de politie, die signalen opving dat er tijdens de wedstrijd in drugs zou worden gehandeld. Ook kwamen er mensen in het supportershome die er eigenlijk niet hoorden. "De politie kreeg de laatste tijd signalen over mogelijke drugshandel maar ook van intimidatie en geweld in en rond Home VakP'', meldt de politie. Vanwege het onderzoek werden ook sommige uitgangen gesloten, waarna het onrustig werd op de tribunes.

ANP Pro Shots