PSV klopt AZ na knotsgek duel: 2-4

EPA
PSV snelt met grote stappen richting het eerste kampioenschap sinds 2008. Op weg naar de langverwachte titel was de koploper van de eredivisie vandaag ook te sterk voor AZ: 2-4. Het elftal van trainer Phillip Cocu verspeelde eerst een ruime voorsprong, maar sloeg daarna alsnog genadeloos toe. Luuk de Jong was met drie doelpunten de grote man bij PSV, dat dankzij de tiende overwinning op rij nu weer een gat van vijftien punten met de concurrentie heeft.

De koploper en de nummer vier van de ranglijst maakten er een boeiend en spectaculair duel van vol doelpunten, gemiste kansen en opvallende momenten. Ook de arbitrage speelde daarin nadrukkelijk een rol. Scheidsrechter Bas Nijhuis was na amper een kwartier spelen met geel mild voor PSV-verdediger Karim Rekik, die de doorgebroken Robert Mühren onderuit haalde. Voorafgaand aan de 2-3 van de bezoekers verzuimde Nijhuis bovendien te fluiten voor een overtreding van Jetro Willems, die daarmee wel de treffer van Georginio Wijnaldum inluidde.

PSV beleefde in Alkmaar een droomstart, want na acht minuten stond de ploeg van Cocu al met 0-2 voor. Twee keer toonde Luuk de Jong zich dodelijk effectief, eerst toen doelman Esteban de bal voor zijn voeten bokste na een schot van Wijnaldum en daarna met het hoofd uit een hoekschop van Willems. Het had op dat moment al net zo goed 2-2 kunnen staan, want voorafgaand aan de eerste treffer van De Jong miste Mühren oog in oog met PSV-doelman Jeroen Zoet twee grote kansen namens AZ.

De ploeg van John van den Brom, de laatste weken uitstekend op dreef, liet zich niet uit het veld slaan door die vroege tegentreffers. AZ nam het initiatief over van PSV en kwam vlak voor rust terug in de wedstrijd. Markus Henriksen bekroonde een prachtige aanval met de aansluitingstreffer. Vlak nadat Luciano Narsingh aan het begin van de tweede helft een grote kans op de 1-3 had gemist, trok Mühren de stand gelijk op aangeven van Steven Berghuis. Die knappe inhaalrace leverde AZ echter geen punten op, omdat PSV vervolgens in een tijdsbestek van amper drie minuten twee keer toesloeg via Wijnaldum en nogmaals De Jong: 2-4.

ANP
EPA
EPA
ANP