Peter Bosz is nieuwe trainer van Ajax

EPA
Peter Bosz is de nieuwe trainer van Ajax. De huidige coach van Maccabi Tel Aviv heeft een contract voor drie jaar ondertekend. De 52-jarige Nederlander volgt bij de Amsterdamse club Frank de Boer op.

Bosz sloot vanavond het seizoen in Israël af met een nederlaag in de bekerfinale (0-1 tegen Maccabi Haifa). Daarna kwam zowel Ajax als Maccabi Tel Aviv met het nieuws over zijn benoeming in Amsterdam naar buiten. De geruchten gingen in Israël en Nederland al enige tijd rond dat Ajax voor Bosz had gekozen als opvolger van De Boer. De betrokken partijen wilden echter pas na de laatste wedstrijd van het seizoen van Maccabi zijn aanstelling officieel bekendmaken.

Bosz was tussen 1981 en 1999 als hardwerkende middenvelder onder meer actief voor Vitesse, Feyenoord en NAC Breda. Als trainer was de achtvoudige international werkzaam bij AGOVV, De Graafschap en Heracles Almelo, voordat hij in 2013 aan de slag ging bij Vitesse. Tussen 2006 en 2009 fungeerde Bosz als technisch manager bij Feyenoord. Toen hij begin dit jaar van Vitesse naar Maccabi Tel Aviv overstapte, liet hij in zijn contract een clausule opnemen die hem toeliet de Israëlische vicekampioen voor een Nederlandse topclub te verlaten. "Dit is dan ook een mooi moment voor mij als trainer", verklaarde Bosz. "Ik heb nooit onder stoelen of banken gestoken dat ik dolgraag in de Nederlandse top wilde werken. Ik ben ontzettend ambitieus en dat is Ajax ook."

Directeur Edwin van der Sar sprak vanavond zijn grote vertrouwen uit in de nieuwe hoofdtrainer. "Met Peter Bosz denken wij een trainer in huis te hebben gehaald die onze talentvolle selectie nog beter kan maken. De clubs die hij trainde speelden onder hem altijd technisch verzorgd en aanvallend voetbal en dat past bij Ajax. Peter is ervaren en heeft een duidelijke visie. Wij zijn erg tevreden met het feit dat hij naar Ajax komt."