Opening Nederlands voetbalseizoen uitgesteld wegens politieacties

ANP
Het voetbalseizoen 2015-2016 in de Nederlandse Eredivisie begint later dan gepland. Politieacties dwongen burgemeester Tjeerd van der Zwan van de Friese gemeente Heerenveen vandaag om het openingsduel van vrijdagavond tussen sc Heerenveen en De Graafschap te verbieden.

Hij kwam volgens de gemeente tot de beslissing na overleg met politie, het Openbaar Ministerie en voetbalclub sc Heerenveen. "Om voetbalwedstrijden succesvol te laten verlopen, werken verschillende partijen altijd intensief samen. We hebben elkaar hierbij nodig. De politie is een onmisbare partner bij wedstrijden. Het is onverantwoord om de wedstrijd, zonder politieondersteuning, door te laten gaan", aldus Van der Zwan.

Mochten de acties toch niet doorgaan en de politie kan voldoende inzet garanderen, kan de wedstrijd wat betreft de gemeente wel doorgaan. Maar dan moet dat ook voor sc Heerenveen en de KNVB te doen zijn, stelde een woordvoerster van de gemeente. Eerder maakte ze nog gewag van een definitief verbod voor vrijdag.

Zwolle-Cambuur, ADO-PSV
Eerder op de dag verbood de gemeente Zwolle al het voetbalduel PEC Zwolle-Cambuur van zaterdag. "Zonder de noodzakelijke inzet van de politie kan ik niet instaan voor de openbare orde en veiligheid rond het duel", aldus burgemeester Henk Jan Meijer.

De politiebonden kondigden vorige week aan dat agenten gaan staken bij acht van de negen wedstrijden tijdens de eerste speelronde van de Eredivisie. Politiemensen die bij de wedstrijden worden ingezet, leggen hun werk een uur voor de wedstrijd tot een uur na de wedstrijd neer. Uitzondering is de wedstrijd Feyenoord-Utrecht in Rotterdam.

De gemeente Den Haag kondigde gisteren aan dat het duel ADO-PSV zaterdag wordt afgelast als de aangekondigde politiestaking rond de wedstrijden in de Eredivisie doorgaat.