Komst promovendi gunstig voor Ajax en PSV

ANP
Met de promotie van Excelsior en FC Dordrecht zijn er weer twee kunstgrasvelden bij gekomen. Na Heracles, Cambuur, ADO en PEC zijn die twee clubs de vijfde en de zesde in de Eredivisie. Bij PSV en Ajax zullen ze geen problemen hebben met de komst van kunstgrasvelden. Beide clubs verloren nog niet op kunstgras.

In 2005 was Heracles de eerste club die op kunstgras voetbalde in de Eredivisie. In de afgelopen twee jaar is het aantal kunstgrasvelden flink gestegen. ADO Den Haag is de laatste club die overging op het rubber. Bij die club was het veld in het afgelopen seizoen dusdanig slecht dat er in de winterstop een kunstgrasveld werd neergelegd.

PSV en Ajax lijken er gezien de statistieken blij mee te zijn dat er meer clubs met kunstgras in de Eredivisie komen. Beiden verloren er niet en haalden er gemiddeld 2,60 punten per wedstrijd vandaan. Voor Feyenoord lijkt de titelrace juist lastiger te worden. Van de zestien wedstrijden wonnen de Rotterdammers er maar zes en verloor het zeven maal. Met een gemiddelde van 1,31 pakt Feyenoord de helft van het aantal punten dat de concurrenten sprokkelen op het kunstgras.

Promovendus Willem II krijgt het komend seizoen nog erg lastig. De Tilburgers wonnen nog nooit op het rubberen gras.

FC Dordrecht speelde in 1995 voor het laatst in de Eredivisie en speelde daardoor nog nooit op kunstgras op het hoogste niveau.

Spandoek van NAC-supporters in 2005
pro shots Spandoek van NAC-supporters in 2005