KNVB laat FC Twente degraderen, club legt zich daar niet zomaar bij neer

Pro Shots
FC Twente is gedegradeerd naar de Jupiler League. Dat meldde dagblad Tubantia eerder vandaag en is ondertussen ook bevestigd door de Nederlandse voetbalbond (KNVB). Die degradatie is de straf voor het financiële wanbeleid in de afgelopen jaren, onder meer in relatie tot investeringsfonds Doyen. De club behoudt daardoor wel de licentie voor betaald voetbal.

FC Twente legt zich niet neer bij een gedwongen degradatie uit de Eredivisie. "We blijven doorvechten, we beraden ons over volgende stappen", reageerde interim-directeur Onno Jacobs van de club uit Enschede woensdag op de straf van de licentiecommissie. Hij kon nog niet zeggen of FC Twente een advocaat in de arm gaat nemen. "We zijn nu verbijsterd, teleurgesteld en vol ongeloof", zei hij. "De licentie wordt ingetrokken door het handelen van het oude FC Twente. En we krijgen een nieuwe licentie op basis van hoe het nieuwe FC Twente handelt. Die nieuwe licentie plaatst FC Twente echter terug naar de Jupiler League. Dat voelt, zoals u allen zult begrijpen, als een mokerslag."

"Ik wil nogmaals benadrukken dat alle betrokkenen bij het nieuwe FC Twente er oprecht van overtuigd waren, en nog steeds zijn dat wij aan alle voorwaarden hebben voldaan die destijds waren gesteld door de licentiecommissie. Wij zullen nu eerst de schriftelijke motivering goed moeten bestuderen. Daarna bepalen we onze vervolgstappen. Daarin houden wij op dit moment alle opties nog open. De precieze financiële gevolgen moeten we zo snel mogelijk in kaart brengen. De consequenties kunnen op dat vlak groot zijn", aldus Jacobs.

"Ondanks alle emoties, die we allemaal voelen, moeten we nu het hoofd koel houden. We moeten de vervolgstappen op een professionele en goed doordachte wijze zetten. Daarom roepen wij iedereen die FC Twente een warm hart toedraagt op om in die lijn met ons mee te werken. Dat is in het belang van het voortbestaan van deze club."

De Tukkers eindigden dit seizoen als dertiende in de Eredivisie en kregen in april al drie punten aftrek. Vorig seizoen gebeurde dat ook al twee keer omdat de club zich niet hield aan de afspraken in het zelf opgestelde plan van aanpak om weer financieel gezond te worden. De ploeg staat sinds november 2014 onder curatele van de KNVB.

Willem II is door de gedwongen degradatie van FC Twente zeker van lijfsbehoud in de Eredivisie. De KNVB maakte eind april al bekend hoe het de plaats van de Tukkers zou opvullen wanneer de nummer dertien van de Eredivisie zou wegvallen door het vonnis van de licentiecommissie. Als nummer zestien blijft Willem II sowieso behouden, ongeacht de uitkomst van de finale van de play-offs tegen NAC Breda vandaag en zondag.

Dat duel is ook relevant voor De Graafschap, want als de Tilburgers winnen van NAC is ook De Graafschap als nummer zeventien zeker van lijfsbehoud. Als de Doetinchemmers hun finales tegen Go Ahead Eagles ook winnen, keert rechtstreekse degradant SC Cambuur terug in de Eredivisie. Voor NAC en Go Ahead Eagles verandert er niets. Zij moeten hun play-offs winnen om terug te keren naar de Eredivisie.

Onno Jacobs
ANP Onno Jacobs
anp

"Mooie tweede kans voor Twente"

Het besluit van de licentiecommissie om FC Twente terug te zetten naar de Jupiler League en de club uit Enschede niet helemaal uit het profvoetbal te laten verdwijnen, is goed ontvangen door KNVB-directeur Bert van Oostveen. Eerder waarschuwde Van Oostveen dat de kans dat Twente zijn licentie zou verliezen levensgroot was.

"De afgelopen periode was een onzekere", zegt directeur betaald voetbal Bert van Oostveen. "Voor de fans, de club en ook voor de KNVB. Wij vreesden echt dat de licentiecommissie de stekker er definitief uit zou trekken. Gelukkig heeft de commissie een uitweg gevonden. FC Twente is een grote club, met een grote achterban en de KNVB vindt het mooi dat die club een tweede kans krijgt. Tegelijkertijd is dit natuurlijk alsnog een harde uitkomst voor iedereen die FC Twente een warm hart toedraagt."

"Helaas moeten de fans, de arbeidsorganisatie en de huidige bestuurders bloeden voor het wanbeleid van de afgelopen jaren. Toch begrijpen wij dat de licentiecommissie hard optreedt. Want FC Twente misleidde stelselmatig alle andere clubs en iedereen die het voetbal in Nederland volgt. En dat terwijl we in Nederland veel belang hechten aan eerlijke competities, integriteit en het elkaar recht in de ogen kunnen aankijken."

Bert van Oostveen
anp Bert van Oostveen

Supporters van slag

De supporters van FC Twente zijn onthutst over de degradatie van hun club naar de Jupiler League. "Het wordt hier steeds drukker met supporters die uit hun werk naar het stadion komen", zei Ufuk Ermis, voorzitter van de overkoepelende supportersvereniging De Vriendenkring vlak voor de persconferentie van de club die om 18.00 uur begon. "Er staat nu zo'n 150 man, de stemming is beduusd. Deze straf is uiterst dubieus. De regels zijn tijdens het spel veranderd, want het was óf Eredivisie óf zonder licentie naar de tweede divisie. Nu wordt met onduidelijke argumenten een niet-bestaande optie gekozen."

Vertegenwoordigers van supportersverenigingen FC Twente.
anp Vertegenwoordigers van supportersverenigingen FC Twente.

FOID onderzoekt transfers

De opsporingsdienst van de Nederlandse Belastingdienst (FIOD) heeft een strafrechtelijk onderzoek geopend naar mogelijke fraude bij de transfers van spelers van FC Twente. Dat heeft een woordvoerster van het Functioneel Parket, waar het onderzoek onder valt, vandaag laten weten. In het belang van het onderzoek wil het Functioneel Parket verder geen mededelingen doen. Namen van spelers bij wier transfers er mogelijk sprake was van valsheid in geschrifte, gaf de woordvoerster niet.

anp