FC Dordrecht na 19 jaar terug in Eredivisie

ANP
Na 19 jaar keert FC Dordrecht terug in de Eredivisie en dat feit leidde vandaag tot groot feest in het knusse stadionnetje aan de Krommedijk. De club met de op één na laagste begroting binnen het betaalde voetbal was in de finale van de play-offs om promotie/degradatie met 3-1 te sterk voor Sparta, nadat het eerste duel in Rotterdam in 2-2 was geëindigd.

FC Dordrecht verdient de promotie naar het hoogste voetbalniveau. In de reguliere competitie was de ploeg van trainer Harry van den Ham lange tijd koploper, maar moest het de titel uiteindelijk aan Willem II laten. In de play-offs speelde FC Dordrecht opnieuw fris, aantrekkelijk en aanvallend voetbal.

Ook tegen Sparta was Dordrecht voetballend in beide duels de betere ploeg. Toch waren de Rotterdammers zondag het eerst dicht bij het openingsdoelpunt. Nourdin Boukhari miste na een knappe actie van Mimoun Mahi. Na 6 minuten was het aan de andere kant wel raak. Een schot van Funso Ojo trof doel. Wel met hulp van Sparta-doelman Ricardo Kieboom, die zich volkomen verkeek op de inzet. De goalie, vervanger van de geblesseerde Khalid Sinouh, raakte even later ook zelf geblesseerd, waardoor derde doelman Roy Kortsmit onder de Rotterdamse lat moest.

Kort voor rust kwam FC Dordrecht op 2-0. Paul Gladon, gehuurd van uitgerekend Sparta, kopte een vrije trap van Ojo binnen. Meteen na de pauze had Jeffry Fortes het duel definitief moeten beslissen, maar hij miste een strafschop.

Het duel bleef daardoor spannend. Zeker toen uitblinker Mahi na 10 minuten in de tweede helft de achterstand van Sparta terugbracht tot 2-1. Sparta rook de kans om net zoals afgelopen donderdag in Rotterdam terug te komen na een 2-0-achterstand. Invaller Johan Voskamp miste een grote kans op de gelijkmaker. In de bloedstollende slotfase bleef FC Dordrecht echter met veel pijn en moeite overeind. In blessuretijd maakte de ploeg zelfs de derde treffer. Giovanni Korte schoot van ver raak omdat doelman Kortsmit bij een hoekschop mee naar voren was gegaan. Daarna barstte het feest aan de Krommedijk in volle hevigheid los.

ANP
ANP
ANP
ANP
ANP
ANP
ANP